Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Energylandia

Pretpark laat medewerkers beloven dat ze gelovig zijn

27-08-2019, 10.57 uur

Medewerkers van een groot pretpark in Polen moeten beloven dat ze gelovig zijn. Attractiepark Energylandia laat nieuwe personeelsleden een document ondertekenen met een aantal merkwaardige citaten. Eén daarvan is: "Ik geloof dat God me alles zal geven om succesvol te zijn, als ik het verdien door toewijding en eerlijkheid."

Verderop in de tekst valt te lezen: "Ik geloof in het gebed en ik zal mijn ogen nooit sluiten zonder te bidden voor goddelijke leiding." Onderaan staat een stippellijntje waar werknemers hun handtekening kunnen zetten.

De geloofsverklaring valt niet bij alle medewerkers in goede aarde. Een anoniem personeelslid dat er niet van gediend was, besloot ermee naar Poolse media te stappen. Die meten de kwestie nu breed uit.

Individueel
In een reactie laat Energylandia weten dat de tekst niet bedoeld is als een belofte. "Het citaat uit ons handboek voor werknemers verwijst niet naar een specifiek geloof, het is universeel", legt een woordvoerder uit. "Iedereen is vrij om het individueel te interpreteren." De tekst is afkomstig uit The Law of Success, een boek van de Amerikaanse schrijver Napoleon Hill uit 1925.

Vanwege alle ophef heeft het pretpark nu besloten om het handboek aan te passen. In een nieuwe editie zal de bron van het citaat expliciet vermeld worden. Ook verdwijnt het stippellijntje voor de handtekening, belooft de voorlichter. Hij benadrukt dat Energylandia geen religieus pretpark is.

Priester
Toch is ook in het park af en toe wat te merken van een katholieke inslag. Zo komt bij de opening van grote nieuwe attracties - zoals mega coaster Hyperion in 2018 en hybrid coaster Zadra vorige week - steevast een priester opdraven om de trekpleisters te zegenen.

Meer Energylandia
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be