Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Winter Efteling in de toekomst mogelijk zonder kampvuren

26-08-2019, 18.09 uur

De Winter Efteling moet het in de toekomst mogelijk zonder één van de meest iconische onderdelen doen. De kans is aanwezig dat het attractiepark in de wintermaanden afstapt van het gebruik van kampvuren. Dat bevestigt een woordvoerder van de Efteling aan Looopings.

Kampvuren zijn al sinds de eerste editie van de Winter Efteling in 1999 onlosmakelijk verbonden met het evenement. Tegenwoordig worden de warmtebronnen Vreugdevuren genoemd. Ze zijn 's winters te vinden op verschillende pleinen verspreid over het park.

Op dit moment is de Efteling bezig met het aanscherpen van een eerder goedgekeurd bestemmingsplan, naar aanleiding van een beslissing van de Raad van State. Het park moet namelijk op een nieuwe manier kunnen aantonen dat de hoeveelheid stikstof bij toekomstige uitbreidingen binnen de perken blijft. Dat kan gevolgen hebben voor de kampvuren.

Gestaakt
"In de winter staan in de Efteling vuurkorven opgesteld waarin hout wordt verstookt", staat in één van de documenten. "Dit zal per direct geheel worden gestaakt zolang stikstofreductie op andere wijze niet gehaald is."

Komende winter zullen de vuren in ieder geval gewoon terugkeren, vult de Efteling-voorlichter aan. "Maar als de Raad van State positief beslist over de plannen, kan dat betekenen dat er volgend jaar geen kampvuren meer zijn. Het is nu één van de acties die we moeten ondernemen om stikstof te beperken."

Alternatieven
Het nieuwe bestemmingsplan is nu eenmaal te belangrijk om koste wat kost vast te houden aan de sfeervolle vuurkorven. "Als het hele plan ervan afhangt, zullen de kampvuren zeker verdwijnen. Maar we blijven uiteraard wel nadenken over alternatieven."

In het bestemmingsplan is onder meer opgenomen dat de Efteling op verschillende plekken mag uitbreiden. Zo zijn er plannen voor de bouw van een nieuwe familieachtbaan in de buurt van het Efteling Hotel. Nadat het plan in september vorig jaar na lang wikken en wegen was goedgekeurd door de gemeenteraad, stapten verschillende buurtbewoners naar de rechter. Dat zorgt nu voor een hoop extra vertraging.

Meer Efteling
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad Hart van Nederland Editie NL ANP BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be