Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Energylandia

Pools pretpark pakt record: meeste achtbanen in Europa

23-08-2019, 14.42 uur

Een pretpark in Polen spant tegenwoordig de kroon als het om achtbanen gaat. Sinds deze zomer mag het Zuid-Poolse Energylandia zich het attractiepark met de meeste achtbanen van Europa noemen. In het park staan op dit moment maar liefst vijftien verschillende rollercoasters: een Europees record.

In juli openden achtbaan nummer dertien en veertien. Daarmee zijn de Polen de concurrentie voorbijgestreefd. Tot nu toe werd de lijst aangevoerd door Europa-Park in Duitsland en Wiener Prater in Oostenrijk, met allebei dertien achtbanen. Sinds gisteren telt Energylandia zelfs vijftien coasters.

Energylandia, dat slechts vijf jaar geleden openging, gaat wel voor kwantiteit in plaats van kwaliteit. Veel achtbanen zijn standaardmodellen, bedoeld voor kleine kinderen. Toch staan in het park ook enkele verrassende exemplaren. Voorbeelden zijn de 77 meter hoge mega coaster Hyperion, de zestig meter hoge waterachtbaan Speed, lanceerachtbaan Formula, hangende achtbaan Dragon Roller Coaster en Boomerang, een boomerang coaster voor families.

Soepel
Ook een vermelding waard is Roller Coaster Mayan, een suspended looping coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma. Het baanverloop is nagenoeg identiek aan hangende achtbanen als Condor in Walibi Holland, Vampire in Walibi Belgium en MP Express in Movie Park Germany, berucht om pijnlijke ritjes. Dankzij een vernieuwd ontwerpproces én nieuwe treinen is de uitvoering in Energylandia echter opvallend soepel.

Sinds gisteren kunnen bezoekers van Energylandia een ritje maken in Zadra, de hoogste en snelste hybrid coaster ter wereld. Volgend jaar wil men een zestiende achtbaan toevoegen: een spectaculaire coaster van het type 'firestorm', afkomstig van leverancier Vekoma. De lichtblauwe baandelen liggen al klaar aan de rand van het park. Het wordt de zevende Vekoma-baan in het park.

Energiedrank
Bij het volgen van de ontwikkelingen in Polen vragen veel pretparkfans zich af waar alle nieuwe attracties van betaald worden. Energylandia is eigendom van de familie Goczal, rijk geworden door het uitbaten van nachtclubs en het verkopen van energiedrankjes. Bovendien zijn veel bouwprojecten deels gefinancierd met Europese subsidies.

De entreeprijs van Energylandia bedraagt 129 Poolse zloty, zo'n 29,50 euro. Vorig jaar lokte het park 1,4 miljoen bezoekers. Er zijn al geruime tijd plannen voor de bouw van een hotel.Meer Energylandia
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be