Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Attractiepark Toverland

Toverland: geen zorgen over jaarcijfers ondanks hoge schulden

03-08-2019, 18.35 uur

Hoe heeft Toverland het afgelopen jaar gepresteerd? Uit nieuwe financiële resultaten blijkt dat het Limburgse attractiepark redelijk draait, met in 2018 een nettowinst van 728.978 euro. Wel kampt het bedrijf met opvallend hoge schulden. Toch maakt de directie zich geen zorgen. "De cijfers zijn volledig ingecalculeerd", vertelt Jean Gelissen jr. aan Looopings. Hij is operationeel directeur van de Gelissen Group, het moederbedrijf van Toverland. "Het is onderdeel van onze weloverwogen groeistrategie."

Toverland investeerde vorig jaar ruim 35 miljoen euro in twee nieuwe themagebieden. Dat enorme bedrag werd deels bij elkaar gesprokkeld door obligaties uit te geven: leningen die met rente terugbetaald moeten worden. Het bezoekersaantal steeg van 682.000 naar 812.000 gasten, een stuk minder dan vooraf werd gehoopt. De gemiddelde uitgave per bezoeker ging vorig jaar met circa 2 euro omhoog, terwijl de entreeprijs met 4 euro steeg.

Eind 2018 had het park 46,8 miljoen euro schuld, blijkt uit een analyse van het onlangs gepubliceerde jaarverslag van 2018. Ruim 80 procent van het vermogen bestaat uit vreemd vermogen. De helft van de langlopende schulden moet binnen vijf jaar afgelost zijn. Eind dit jaar moet minimaal 400.000 euro per jaar extra afgelost worden op de leningen.

Rekeningen
Wie de liquiditeit van Toverland berekent, fronst wellicht even de wenkbrauwen. De quick ratio, die aangeeft in hoeverre een organisatie op korte termijn de rekeningen kan betalen, bedraagt 0,24. Bij financieel gezonde bedrijven is dat 1 of hoger. Hetzelfde geldt voor de current ratio, die berekent of een bedrijf op de korte of middellange termijn te maken krijgt met liquiditeitsproblemen. Toverland presteert met 0,37 onder de norm.

Maar die cijfers geven een vertekend beeld, vindt mede-eigenaar Gelissen jr. Hij benadrukt dat Toverland wel degelijk financieel gezond is. "Wij zijn een professionele organisatie met een realistische langetermijnvisie. Er is een logische verklaring voor de cijfers over 2018. Ze passen bij de grote, kwalitatieve en kapitaalintensieve investeringen die wij doen. Op de lange termijn betaalt de investering zich uit. We zijn altijd al onze financiële afspraken nagekomen en dat zullen we ook altijd blijven doen."

Leningen
Dat geldt ook voor een andere opvallende beslissing. Toverland wil in 2020 "een nieuwe obligatielening te verstrekken, waarmee de bestaande obligatielening kan worden afgelost", staat in het jaarverslag. Het park wil dus opnieuw geld lenen om bestaande leningen af te kunnen betalen.

Dat klinkt echter gekker dan het is, aldus Gelissen jr. "Wij kiezen ervoor om duurdere obligaties af te lossen met goedkopere obligaties. Dat is juist verstandig: hiermee verkleinen we de financiële risico's. Het is vergelijkbaar met het oversluiten van je hypotheek. Heel normaal."

Alarmbellen
Toverland had met huisbankier Rabobank afgesproken dat de zogeheten 'net debt-to-EBITA-ratio' - de verhouding tussen inkomsten en schulden - zou dalen naar maximaal 6,5. Bij bedrijven met een ratio van 4 of hoger gaan vaak alarmbellen rinkelen omdat er problemen kunnen ontstaan met het afbetalen van schulden. In 2018 kwam het attractiepark uit op een ratio van 7,3. "Daar zijn we afgelopen voorjaar met onze huisbankier over in gesprek gegaan. Die besprekingen zijn inmiddels op positieve wijze afgerond."

Komend najaar staan er opnieuw twee forse investeringen op de planning. Op 1 september moet het park 3,6 miljoen euro betalen aan een boer in de omgeving om grond aan te kopen. Op 1 november wil de gemeente Horst 1,2 miljoen euro zien, ook voor het kopen van grond. Over een jaar volgt nog eens 3,6 miljoen euro.

Groeisprongen
De directie van Toverland ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet, vult een woordvoerster aan. "Onze resultaten zijn helemaal in lijn met onze zorgvuldig uitgestippelde financiële planning." Ze benadrukt dat Toverland een echt familiebedrijf is, met "durf, visie en onderscheidend ondernemerschap". "Geen enkel park in de verre omtrek maakt dit soort groeisprongen ten opzichte van de oorspronkelijke schaalgrootte. Daar zijn we erg trots op." Het is dan ook de bedoeling dat de bezoekersaantallen in 2019 opnieuw gaan stijgen.

Meer Attractiepark Toverland
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be