Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Weer vertraging voor bouwplannen Efteling

09-07-2019, 20.51 uur

De bouwplannen van de Efteling hebben opnieuw vertraging opgelopen. Dat bleek vandaag tijdens een zitting bij de Raad van State. Het sprookjespark wil een gebied met enkele nieuwe attracties openen achter Vogel Rok en het Efteling Hotel. In maart werd al duidelijk dat die uitbreiding voorlopig niet kan doorgaan.

Naar aanleiding van verschillende klachten van buurtbewoners wil de Raad van de State het nieuwe bestemmingsplan van de Efteling eerst inhoudelijk behandelen. Dat zou uiterlijk eind dit jaar gebeuren. Nu krijgt het pretpark opnieuw een klap te verwerken.

De zitting van vandaag draaide om de hoeveelheid stikstof die de Efteling extra zal uitstoten door de uitbreidingsplannen. In het bestemmingsplan beweert de Efteling dat de toekomstige ontwikkelingen geen negatieve effecten hebben op stikstofgevoelige natuurgebieden. Maar het toetsingskader dat daarvoor gebruikt werd, het Programma Aanpak Stikstof (PAS), is volgens de Raad van State niet langer toereikend.

Huiswerk
Daarom moet de Efteling nu op een andere manier aantonen dat de hoeveelheid stikstof binnen de perken blijft. "Gelukkig is niet het volledige bestemmingsplan van tafel geveegd", vertelt een Efteling-woordvoerster aan Looopings. "Eigenlijk heeft de Raad van State alleen gezegd: jullie moeten je huiswerk op dit vlak opnieuw doen. Dat gaat helaas wel tijd kosten."

Het thema wordt verder behandeld tijdens de nog te plannen bodemprocedure. Die wordt nu hoogstwaarschijnlijk nog verder opgeschort. "We balen er natuurlijk van, maar het is niet anders", aldus de voorlichtster.

Achtbaan
De Efteling wil in het nieuwe gebied onder meer een familieachtbaan met een circusthema bouwen. De werktitel luidt Circus Balancé. Eigenlijk had de opening al in 2020 moeten plaatsvinden. Later ging men uit van 2021 als openingsjaar. Ook dat lijkt inmiddels onhaalbaar. Of 2022 gehaald kan worden, is afhankelijk van de uitspraak van de rechter.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be