Efteling

Weer vertraging voor bouwplannen Efteling

09-07-2019, 20:51 uur | Reacties

De bouwplannen van de Efteling hebben opnieuw vertraging opgelopen. Dat bleek vandaag tijdens een zitting bij de Raad van State. Het sprookjespark wil een gebied met enkele nieuwe attracties openen achter Vogel Rok en het Efteling Hotel. In maart werd al duidelijk dat die uitbreiding voorlopig niet kan doorgaan.

Naar aanleiding van verschillende klachten van buurtbewoners wil de Raad van de State het nieuwe bestemmingsplan van de Efteling eerst inhoudelijk behandelen. Dat zou uiterlijk eind dit jaar gebeuren. Nu krijgt het pretpark opnieuw een klap te verwerken.


ZIE OOK: Domper voor de Efteling: rechter houdt bouw van nieuwe attracties tegen

De zitting van vandaag draaide om de hoeveelheid stikstof die de Efteling extra zal uitstoten door de uitbreidingsplannen. In het bestemmingsplan beweert de Efteling dat de toekomstige ontwikkelingen geen negatieve effecten hebben op stikstofgevoelige natuurgebieden. Maar het toetsingskader dat daarvoor gebruikt werd, het Programma Aanpak Stikstof (PAS), is volgens de Raad van State niet langer toereikend.

Huiswerk
Daarom moet de Efteling nu op een andere manier aantonen dat de hoeveelheid stikstof binnen de perken blijft. "Gelukkig is niet het volledige bestemmingsplan van tafel geveegd", vertelt een Efteling-woordvoerster aan Looopings. "Eigenlijk heeft de Raad van State alleen gezegd: jullie moeten je huiswerk op dit vlak opnieuw doen. Dat gaat helaas wel tijd kosten."

Het thema wordt verder behandeld tijdens de nog te plannen bodemprocedure. Die wordt nu hoogstwaarschijnlijk nog verder opgeschort. "We balen er natuurlijk van, maar het is niet anders", aldus de voorlichtster.

Achtbaan
De Efteling wil in het nieuwe gebied onder meer een familieachtbaan met een circusthema bouwen. De werktitel luidt Circus Balancé. Eigenlijk had de opening al in 2020 moeten plaatsvinden. Later ging men uit van 2021 als openingsjaar. Ook dat lijkt inmiddels onhaalbaar. Of 2022 gehaald kan worden, is afhankelijk van de uitspraak van de rechter.

ZIE OOK: Dit is de werktitel van de nieuwe Efteling-achtbaan

Reacties