Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling geeft kijkje achter de schermen bij opknapbeurt Carnaval Festival

07-07-2019, 17.49 uur

De Efteling gunt fans een kijkje achter de schermen bij de grote renovatie van Carnaval Festival. In een reportage komt een decorateur aan het woord die medeverantwoordelijk is voor het opknappen van de vele tientallen poppen uit de attractie. Het sprookjespark toont ook exclusieve foto's van de werkplaats.

Van de ongeveer 280 poppen in de darkride kregen zo'n honderd exemplaren een opfrisbeurt. Ze zijn eerst schoongemaakt met water en zeep. "Heel voorzichtig, want de poppen zijn 35 jaar geleden gemaakt van papier-maché en dus erg kwetsbaar", vertelt decorateur Solaïka Dogl (34) in gesprek met Efteling-tijdschrift Wonder.

Vervolgens werden de poppen geschuurd met schuurpads en waar nodig gerepareerd. Na het aanbrengen van de grondverf zorgden medewerkers voor de basiskleuren en de decoratielaag. "En we zetten er een beschermende vernislaag op. Als laatste brengen we de kapsels opnieuw in model en frissen we de kleding op."

Moderne kleuren
Sommige figuren hebben nu andere kleuren dan bij de opening van Carnaval Festival in 1984. Dogl: "Smaak in kleuren verandert. Het ontwerpteam friste sommige kleuren op en bracht ze naar deze tijd. De kunst is: zoeken naar een balans waarbij we het oude karakter van de poppen behouden en nuances in modernere kleuren doorvoeren."

Bij de verbouwing werden ook enkele nieuwe poppen geïntroduceerd, onder andere in de Afrikaanse scène. Dat gebeurde in samenspraak met Geesink Studio, de ontwerpstudio van Carnaval Festival-bedenker Joop Geesink. Hij overleed in het openingsjaar van de attractie. De nieuwe figuren zijn gemaakt van polyester. "Maar om de originele uitstraling te behouden hebben ze wel weer de structuur van papier-maché gekregen."

Dun penseeltje
Hoelang de decorateurs bezig zijn met één pop is moeilijk te zeggen. "Dat hangt af van de hoeveelheid details in het schilderwerk. Met een pinguïn uit Alaska ben ik redelijk snel klaar." Ze is dan ongeveer zes uur bezig. Het vernieuwen van een ingewikkelde pop kan drie keer zo lang duren. Met name de ogen kosten veel tijd. "Met een airbrush spuit ik schaduw in voor meer accent. En met een heel dun penseeltje schilder ik de strakkere lijnen zoals wimpers en wenkbrauwen."

















Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be