Plopsaland De Panne

Directeur Plopsaland boos over boete voor tassencontrole: 'Hypocriet en bizar'

26-06-2019, 22:35 uur | Reacties

Plopsaland moet een boete betalen voor het uitvoeren van tassencontroles. Het attractiepark in De Panne besloot jaren geleden om de bagage van bezoekers te gaan inspecteren vanwege een verhoogde terreurdreiging in België. Dat levert nu een geldboete van 4500 euro op. Plopsa-directeur Steve Van den Kerkhof is kwaad.

"Het gaat niet om het bedrag, maar om het principe", laat hij aan Looopings weten. "Wij maken ons pretpark veiliger en worden daar eigenlijk voor gestraft." In België mogen tassen officieel alleen geïnspecteerd worden door gespecialiseerd personeel. Dat was geen realistische optie, zegt Van den Kerkhof. "Zo'n opleiding duurt een maand. Vervolgens kunnen die mensen anderhalf uur per dag worden ingezet."


ZIE OOK: Veiligheidsmaatregelen in Plopsaland: tassencontrole bij de ingang

Daarom gaf Plopsaland de medewerkers bij de ingang de opdracht om de bagage niet aan te raken, maar alleen in de tassen te kijken. "Dat deden we netjes in overleg met de regionale autoriteiten. We kwamen bussen pepperspray en messen tegen, dus het had wel degelijk zin." Toch kwam er een boete van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

Uitzondering
Van den Kerkhof weet dat meerdere Belgische pretparken met hetzelfde probleem zitten. Hij noemt het "bizar en hypocriet" dat voor Belgische voetbalwedstrijden een uitzondering geldt. "Daarbij mogen controles wel uitgevoerd worden door ongetraind personeel. Waarom bestaat die uitzondering niet voor pretparken? We worden het slachtoffer van de Belgische bureaucratie."

Plopsaland gaat de boete gewoon betalen, onder protest. "Als het een gigantisch bedrag was geweest, hadden we ons er wel met hand en tand tegen verzet. Nu leggen we ons erbij neer. Maar het slaat natuurlijk nergens op."

ZIE OOK: Directeur Plopsaland bang voor terroristische aanslag in pretpark

Reacties