Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Nieuw: speciale opleiding voor pretparkentertainers

05-07-2019, 14.50 uur

Een Nederlands entertainmentbedrijf is een speciaal opleidingstraject begonnen voor pretparkentertainers. Wie interesse heeft in een baan als acteur, presentator, zanger of danser kan zich inschrijven voor de Aniba Academy. Daar worden studenten klaargestoomd voor een carrière in de wereld van pretparkshows.

Het project is een initiatief van Aniba Productions, gespecialiseerd in het produceren van shows voor themaparken. De firma verzorgt acts voor onder andere Attractiepark Slagharen, Wildlands Adventure Zoo Emmen en Walibi Rhône-Alpes. Aniba is een zusterfirma van de Leisure Expert Group, een ontwerpbedrijf dat actief is voor bijvoorbeeld Movie Park Germany, Bobbejaanland en Walibi Holland.

"Er heerst nog steeds een stigma rond werken in een pretpark", vertelt directeur Marjolein van de Stolpe-Aniba aan Looopings. "Als je vertelt dat je in een attractiepark werkt, zeggen mensen: jij drukt zeker de hele dag op knopjes? Of: jij zit zeker in zo'n pak? Terwijl onze industrie veel gevarieerder is, met veel doorgroeimogelijkheden."

Negatief beeld
Van de Stolpe hekelt het negatieve beeld dat er bestaat over een carrière in de amusementswereld. "Zelfs op creatieve opleidingen is er weinig aandacht voor de mogelijkheden die onze branche op entertainmentvlak te bieden heeft. Dus ik dacht: dan begin ik gewoon mijn eigen opleiding."

Dat mondde uiteindelijk uit in een acht weken durend lesprogramma, opgezet in samenwerking met de Academie voor Theater Performance van ROC Midden Nederland (Utrecht). Aan de eerste periode, die net is afgerond, deden zeven studenten mee. "En wat ons betreft krijgt het een vervolg."

Praktisch
Wat leren de deelnemers? "Onze eigen regisseurs, producenten en technici brengen hen de fijne kneepjes uit het vak bij. Hoe maak je een geslaagde show?" Vaak gaat het ook om heel praktische zaken, aldus Van de Stolpe. Veel studenten hebben bijvoorbeeld nog nooit gewerkt met een geluidsman en een microfoon.

"En we leren hen wat normaal is. Als je werkt als een mascotte, moét je na twintig minuten werken steeds twintig minuten pauze houden. Bij warm weer geldt dat al na tien minuten. Er zijn bedrijven die hun personeelsleden gewoon een uur in zo'n pak laten zitten. We leren ze dus ook een beetje volwassen worden en voor zichzelf opkomen."

Springplank
Na afloop van het lesprogramma bereiden de studenten zelf een showproductie voor, die ze ook opvoeren. Vervolgens zorgt Aniba voor een stageplek. Is het traject dan vooral bedoeld om meer personeelsleden binnen te halen? "Nee, het uitgangspunt was om mensen de ogen te openen voor alle mogelijkheden. Als iemand daarna ergens anders gaat werken, is dat ook super. Zie het als een springplank richting de vrijetijdsindustrie. De entertainmentwereld heeft zo veel meer te bieden dan een rol in The Lion King."

Meer nieuws
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad Hart van Nederland Editie NL ANP BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be