Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Attractie- & Vakantiepark Slagharen

Attractiepark Slagharen neemt na 48 jaar afscheid van technisch directeur

30-05-2019, 18.00 uur

Eén van de bekendste gezichten van Attractiepark Slagharen vertrekt. Technisch directeur Ben Nijkamp (65) neemt na maar liefst 48 jaar afscheid van het Overijsselse pretpark. De goedlachse manager begon op 17-jarige leeftijd bij het toenmalige Ponypark Slagharen. Vanaf vandaag geniet hij van zijn pensioen.

Attractiepark Slagharen bestaat sinds 1963. Nijkamp is als sinds het prille begin bij het bedrijf betrokken. Zijn vader hielp de toenmalige eigenaar Henk Bemboom als technicus bij het ontwikkelen van zijn ideeën. "Dat begon met een schommel en een trampoline. De officiële opening heb ik nog meegemaakt. Ik was één van de koetsiers op de ponywagentjes die door het dorp reden. Een hele eer."

Het was min of meer vanzelfsprekend dat Nijkamp zijn vader achterna ging bij het pretpark. "Mijn vader maakte me lekker door te zeggen: jij mag hier straks achtbanen opbouwen en later word je technisch directeur. Daar had ik wel oren naar, dat was mijn droom." Maar ondanks de familieband heeft hij wel voor zijn positie moeten knokken. "Het was geen opgemaakt bedje. Ik ben onderaan de ladder begonnen en heb zelf alle werkzaamheden moeten doen."

Looping Star
De droom om zelf een rollercoaster op te bouwen kwam uit in 1979, toen Slagharen het eerste Nederlands attractiepark met een loopingachtbaan werd. "Ik weet nog goed dat we met het hele team gingen kijken in de fabriek in het Duitse Münsterhausen, waar de iconische Looping Star gefabriceerd werd. Wij konden destijds niet geloven dat bezoekers echt over de kop zouden gaan. Iedereen was zo enthousiast en betrokken, heel bijzonder."Het attractiepark kent een roerige geschiedenis, met overnames en directeurswisselingen. Technisch directeur Nijkamp was altijd een stabiele factor. "Dat moet ook: hoe het achter de schermen ook gaat, op de Technische Dienst moet je altijd kunnen vertrouwen. Je mag niet in paniek raken. We houden van een geintje, maar het werk nemen we bloedserieus. Veiligheid is het allerbelangrijkste in een pretpark."

Spannende tijd
Toch was de overname door de huidige eigenaar Parques Reunidos een spannende tijd. "We moesten in 2012 allemaal opnieuw solliciteren. Ik vreesde even dat het familiegevoel verloren zou gaan, maar het is me helemaal meegevallen. De managers van het hoofdkantoor in Spanje komen regelmatig langs. Ze zijn oprecht geïnteresseerd hoe het gaat en ze kennen me persoonlijk. Het voelt haast als een familiebedrijf."

Het leven van Nijkamp stond de afgelopen decennia in het teken van Attractiepark Slagharen. "Als ik op vakantie ging, zei ik ook altijd: het park kan wel zonder mij, maar ik kan niet zonder het park. Daarom bleef ik maximaal twee weken weg." Wat gaat hij doen nu zijn carrière erop zit? "Ik kan nu langere reizen maken met mijn vrouw. En uitslapen, dat heb ik volgens mij nog nooit gedaan." De techniek laat hij niet helemaal los. "Het lijkt me super om op een school hier in Hardenberg jongeren te begeleiden bij technische projecten."Onmisbaar
Zijn collega's gaan Ben Nijkamp in ieder geval heel erg missen, weet een woordvoerster van het pretpark. "Ben is onmisbaar geweest voor het succes van ons park", vertelt ze. "Deze bijzondere mijlpaal hebben we dan ook niet ongemerkt voorbij laten gaan. We organiseerden een groot feest in het bijzijn van zijn collega's, oud-collega's, familieleden, vrienden, relaties, leveranciers en directieleden van Parques Reundidos." Nijkamp blijft van harte welkom. "We gaan zijn toewijding, vriendelijkheid, humor en markante persoonlijkheid missen op de werkvloer, maar we hopen dat we hem nog vaak in het park mogen begroeten."

Het komt tegenwoordig nog maar weinig voor dat iemand bijna vijftig jaar lang bij dezelfde werkgever blijft. Wat is het geheim? Nijkamp: "Het gaat erom hoe je jezelf opstelt ten opzichte van het team. Je moet beseffen dat je het nooit alleen doet; je doet het met zijn allen." De technisch directeur neemt met een tevreden gevoel afscheid. "Ik voel me nog steeds jong. Soms denk ik: waar heb ik dit allemaal aan verdiend? Als ik mijn leven over zou mogen doen, zou ik het precies zo doen."Meer Attractie- & Vakantiepark Slagharen
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad Hart van Nederland Editie NL ANP BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be