Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Video: dit zijn de aanpassingen in Efteling-attractie Carnaval Festival

23-05-2019, 09.30 uur

Carnaval Festival in de Efteling gaat vandaag weer open na een onderhoudsbeurt van bijna drie maanden. Wat is er in de tussentijd allemaal veranderd? Looopings zet de aanpassingen in de 35 jaar oude familieattractie op een rij.

In Carnaval Festival ontdekken Efteling-bezoekers al sinds 1984 hoe er over de hele wereld feest wordt gevierd. Tijdens de opknapbeurt lag de focus op het technische aspect van de darkride. Zo werd er 1 miljoen euro geïnvesteerd in het vervangen van alle halogeenverlichting. De 454 nieuwe led-lampen zorgt voor veel levendigere kleuren. Daardoor hebben veel scènes een andere uitstraling gekregen, zonder dat er inhoudelijk iets veranderd is.

Veel kapotte effecten werden in ere hersteld. De scènes zelf zijn slechts op een paar plekken wezenlijk anders geworden. Bij de start van de rit valt op dat Jokie, de mascotte van Carnaval Festival, in de Nederlandse scène gezelschap heeft gekregen van de vogel Jet. In Frankrijk kreeg een 'dame van plezier' haar sigaret terug.

Rode neus
Eenmaal aangekomen bij Japan valt het op dat de drie buigende Japanners en drie zwaaiende geisha's nog 'gewoon' spleetogen hebben, net als voorheen. Wel hebben de meeste figuren nu hun ogen open in plaats van dicht. Twee samengesmolten sumoworstelaars kregen een rode neus. Het laatste deel van de Japanse scène bleef ongewijzigd, inclusief twee giechelende geisha's met gesloten spleetogen.

Wie grote aanpassingen had verwacht in het Chinese gedeelte, komt bedrogen uit. De scène heeft nog exact dezelfde indeling, al werd ook hier meer variatie aangebracht in de gezichten van de poppen. Hazentanden zijn bijna overal verdwenen. Vier fotograferende buitenlandse toeristen maakten plaats voor vier Chinezen met fotocamera's.

Dansmuziek
Het Afrikaanse deel heeft de grootste metamorfose ondergaan. Primitieve bosjesmannen met speren en neusringen zijn nergens meer te bekennen. In de jungle leeft nu een inheems volk met muziekinstrumenten, schilden en traditionele Afrikaanse klederdracht. Exotische vogels maken het plaatje compleet. Net als voorheen duiken de Afrikanen naar beneden wanneer een immense gorilla een spin aan een touwtje laat zakken. Dreigende junglegeluiden werden vervangen door vrolijke Afrikaanse dansmuziek.

In de allerlaatste scène worden bezoekers nog steeds uitgezwaaid door verschillende poppen op een grote carrousel. Ook hier kreeg een Chinees figuur andere ogen en tanden. Op de oude plek van een zwaaiende piraat zijn nu mascottes Jokie en Jet te vinden. Aan het plafond hangen tientallen nieuwe lichtbollen, vergelijkbaar met de verlichting in de Koningszaal van Efteling-attractie Symbolica.

Beveiligingscamera's
Het instapstation werd voorzien van nieuwe led-verlichting, onder meer op de trap naar beneden. Dankzij nieuwe beveiligingscamera's en een nieuw controlehok kunnen medewerkers de hele baan in de gaten houden. De oude fotobalie bij de uitgang werd getransformeerd tot een volwaardige gedecoreerde souvenirwinkel met de naam Confetti. Daar zijn nu ook Jokie-souvenirs en jelly beans verkrijgbaar. In de overdekte wachtruimte is het plafond donkerblauw geverfd. Verder hangt aan de muur een nieuwe ansichtkaart met 'Groeten uit Afrika'.

De verbouwing kostte in totaal 3 miljoen euro. Nog niet alle werkzaamheden zijn afgerond. Het attractiepark is nog bezig met het renoveren van alle 118 gondels. Die worden de rest van het jaar steeds per twee stuks uit de attractie gehaald.Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be