Efteling

Documentaire: zo werd beroemde Efteling-muziek gemaakt

31-05-2019, 16:01 uur | Reacties

Een nieuwe documentaire onthult hoe beroemde Efteling-muziek tot stand is gekomen. Efteling-fansite De Vijf Zintuigen presenteert vandaag een uitgebreid video-interview met de legendarische Efteling-componist Ruud Bos (83). Hij bedacht de muziek voor onder meer Droomvlucht, Fata Morgana en Villa Volta.

De vijftig minuten durende documentaire zit vol met exclusief audiomateriaal en intrigerende anekdotes uit de oude doos. Bos werd in de jaren tachtig benaderd om de muziek van Carnaval Festival uit te werken. Daarna bleef hij jarenlang verbonden aan het sprookjespark.


ZIE OOK: Efteling-ontwerper Ton van de Ven plotseling overleden

Het laatste grote Efteling-project van Ruud Bos was het componeren van de soundtrack voor de overdekte achtbaan Vogel Rok in 1998. Twee jaar later deed hij nog wel een voorstel voor nieuwe parkmuziek, maar Bos' demo werd afgewezen. "Dat is even slikken", reageert de componist. In de documentaire is de demo voor het eerst te horen. De Efteling besloot destijds in zee te gaan met de Tilburgse componist René Merkelbach, die sindsdien alle grote Efteling-attracties van muziek heeft voorzien.

Ontwerper
In de videoreportage komt ook de iconische Efteling-ontwerper Ton van de Ven even voorbij. Bos werkte veelvuldig met hem samen bij het componeren van attractiemuziek. De opnames vonden plaats in augustus 2015, een maand voor het overlijden van Van de Ven.ZIE OOK: Efteling-klassieker Droomvlucht bestaat 25 jaar: 'Zo'n succes hadden we niet verwacht'

Reacties