Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Doloris

Wie durft? Bizar doolhof zorgt voor 'tripervaring zonder drugs'

18-05-2019, 17.05 uurBeeld: Karmanoia

Een nieuwe attractie in Tilburg neemt bezoekers mee naar een totaal andere wereld. In het centrum van de Brabantse stad is dit weekend Doloris' Meta Maze geopend: een surrealistisch labyrint met veertig verschillende ruimtes. De initiatiefnemers spreken over een "tripervaring zonder drugs". Looopings mocht de bizarre attractie op de openingsdag uitproberen.

Doloris' Meta Maze is geen standaard doolhof, maar een aaneenschakeling van smalle, donkere gangetjes met onwerkelijke kunstobjecten en speciale effecten. Op die manier wordt er gespeeld met de emoties van de bezoekers. Zij moeten kruipen, glijden en klimmen om de uitgang te vinden. Daarbij komen ze enkele interactieve elementen tegen.

Een bezoek aan het Meta Maze begint op de bovenste verdieping van een oud postkantoor, waar bezoekers in willekeurige volgorde één voor één geblinddoekt naar binnen worden gelaten. Nadat de blinddoek is afgedaan, mogen ze zo lang in het doolhof blijven als ze willen. "We raden iedereen aan om echt de tijd te nemen en alle zintuigen te gebruiken", vertelt een woordvoerder. "Wie heel snel doorloopt, kan in een kwartier de uitgang bereiken. Maar het draait om de totaalervaring. Er zijn ook mensen die drie uur binnen blijven."

Geen spookhuis
Het is niet moeilijk om verdwaald te raken in de mysterieuze gangetjes en kamers. En zelfs wie de uitgang gevonden heeft, mag nog besluiten om terug te gaan. Gemiddeld duurt een tocht door het labyrint tussen de dertig en zestig minuten. Doloris' Meta Maze is in ieder geval geen spookhuis: er zijn geen schrikeffecten of acteurs.

Per uur mogen ongeveer vijftig personen naar binnen. Het is dus goed mogelijk om tijdens de absurde ontdekkingsreis andere bezoekers tegen te komen. Het gebruik van mobiele telefoons is niet toegestaan. Wie zijn of haar mobieltje niet wil afstaan, kan die meenemen in een speciaal gesloten zakje dat alleen door medewerkers geopend kan worden.

Subsidies
Het concept werd gebaseerd op een vergelijkbare trekpleister die eerder in Berlijn te vinden was. De verschillende kamers zijn bedacht door Nederlandse en Duitse kunstenaars. Het budget van ruim 1 miljoen euro werd gefinancierd met behulp van subsidies.

Entreekaarten voor de wonderlijke attractie zijn niet goedkoop. Tickets kosten 19 euro op internet en 20 euro aan de kassa. Doloris' Meta Maze is deze maand alleen geopend op vrijdagen, zaterdagen en zondagen. Daarna is het labyrint toegankelijk van woensdag tot en met zondag. Bij het Doloris-complex hoort ook een vrij toegankelijke rooftopbar.

Meer Doloris
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be