Efteling

Dierenactivisten gaan door met protestacties bij de Efteling: 'Dit is nog maar het begin'

15-04-2019, 11:58 uur | Reacties

Dierenactivisten gaan door met het organiseren van protestacties bij de Efteling. Dat zegt Peter Janssen namens de Vegan Strike Group. De actiegroep verstoorde gistermiddag een voorstelling van de paardenshow Raveleijn. Dat gaat in de toekomst waarschijnlijk vaker gebeuren.

"Dit is nog maar het begin", vertelt Janssen in gesprek met Omroep Brabant. "Wie niet horen wil, moet voelen." De demonstranten zijn boos omdat de Efteling dieren - waaronder paarden en raven - trucjes laat doen in een show. Grootste pijnpunt is een stunt waarbij een paard met een brandende deken door een arena moet rennen.


ZIE OOK: Video: Efteling-show Raveleijn stilgelegd na protest van dierenactivisten

Tijdens de protestactie op zondagmiddag werd de show onmiddellijk stilgelegd. Aanwezige bezoekers moesten vertrekken. Op social media verschenen berichten over huilende kinderen. "Wij hebben alleen spandoeken omhoog gehouden", reageert Janssen in gesprek met Omroep Brabant. "Ouders kunnen duidelijk uitleggen aan hun kinderen waarom wij dit doen."

Vergunning
De activisten hebben naar eigen zeggen bewust gewacht tot de acteurs en paarden van het toneel verdwenen waren. Een andere manier van protesteren is er niet, denkt Janssen. "Wij kunnen niet bij de ingang gaan staan. Daar krijgen we geen vergunning voor van de gemeente of de Efteling."

Uit een recente inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bleek dat de paarden goed verzorgd worden en geen last hebben van stress. Daar is 'vegan streaker' Janssen niet van onder de indruk. "Dieren en vuur is geen natuurlijke combinatie."

Smaad
De vier activisten die in de arena sprongen, krijgen ieder een taakstraf van honderd uur vanwege smaad. Dat is het moedwillige aantasten van de goede eer van een ander. Ook mogen ze drie maanden de Efteling niet in.

Het attractiepark heeft aangegeven dat de voorstelling niet wordt aangepast. Wel wil men in gesprek met de groep klagers.

ZIE OOK: Kritiek op stunt in Efteling-show Raveleijn: 'Schande dat dit gebeurt'

Reacties