Wanneer gaan de pretparken weer open? Check looopings.nl/open voor alle data.
Dolfinarium

Oud-directeur Dierenpark Emmen: 'Dolfinarium heeft geen toekomst'

17-04-2019, 13:47 uur | ReactiesFoto: VTL Photography

Er is geen toekomst meer voor het Dolfinarium in Harderwijk. Dat zegt bioloog Henk Hiddingh, oud-directeur van Dierenpark Emmen en één van de initiatiefnemers van opvolger Wildlands Adventure Zoo Emmen. De dierentuindeskundige verwacht dat het Dolfinarium met de huidige koers niet zal overleven.

"Als ik heel eerlijk ben, denk ik niet dat daar een toekomst is", zegt Hiddingh in een aflevering van de podcast Zoo Inside. "Tenzij je vele tientallen miljoenen wilt investeren in huisvesting van dolfijnen die echt toekomstgericht en duurzaam is. Maar anders houdt het een keer op. Je ziet het gewoon langzamerhand wegkwijnen."


ZIE OOK: Dolfinarium vraagt vergunning aan voor drie nieuwe waterglijbanen

De afgelopen jaren heeft het Dolfinarium geïnvesteerd in verschillende waterattracties. Moet het Gelderse dierenpark wellicht gewoon een pretpark worden? "Ik ben geen pretparkspecialist, maar ik denk dat ze daar wel een goede toekomst mee kunnen hebben." De expert raadt dan ook aan om volledig afscheid te nemen van de dolfijnen.

Commercieel
Dat is een trend, merkt Hiddingh. Hij denkt dat er over twintig jaar geen dolfijnen in gevangenschap meer leven in Nederland. "En misschien zelfs wel niet meer in West-Europa. Ik zie dat als iets wat verdwijnt." Verder moeten dierentuinen oppassen dat ze niet té commercieel worden, waarschuwt de ex-directeur. "Ik denk niet dat het goed valt bij het grote publiek om exotische dieren commercieel te exploiteren. De liefde voor de natuur zou voorop moeten staan."

Hiddingh was jarenlang betrokken bij de ontwikkeling van Wildlands in Emmen. Hij is niet geheel tevreden over hoe het park uiteindelijk is ingericht. Volgens hem wordt er te veel gefocust op amusement en te weinig op natuurbehoud en klimaat. In 2017 liet hij zich al zeer negatief uit over de komst van een achtbaan. "Bezoekers zullen het niet begrijpen", zei de voormalig directeur toen. Hij kreeg gelijk: de bezoekersaantallen daalden en Wildlands ging bijna failliet.

Zeeleeuwen
Tegenwoordig is Hiddingh directeur van de Robbenhaven, het voormalige dolfinarium in de Duitse dierentuin Allwetterzoo Münster. Daar zijn sinds 2013 geen dolfijnen meer te vinden, maar alleen nog Californische zeeleeuwen.

ZIE OOK: Oud-directeur: 'Wildlands Emmen is ten dode opgeschreven'

Reacties