Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Kritiek op stunt in Efteling-show Raveleijn: 'Schande dat dit gebeurt'

09-04-2019, 17.15 uur | Reacties

Dierenactivisten zijn boos op de Efteling. In de voorstelling Raveleijn komt een stunt voorbij waarbij een paard door de arena moet rennen met een brandende deken op zijn rug. Schandalig, klaagt Leonie Gerritsen op Twitter. Ze krijgt veel bijval van andere dierenliefhebbers.

Gerritsen is fractievertegenwoordiger van de Partij voor de Dieren in Den Haag. Hoewel de bewuste stunt al sinds 2013 bijna dagelijks wordt vertoond, vraagt ze nu pas aandacht voor de kwestie. "Het dekje van een paard in de hens steken en het door een arena laten galopperen voor entertainment", foetert ze. "Schande dat dit gebeurt bij de Efteling." Het bericht is intussen tientallen keren gedeeld.

De politica heeft een melding gedaan bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. "De hitte van het vuur kan veel angst en stress voor de dieren veroorzaken", schrijft ze. "Dit lijkt mij in strijd met de Wet Dieren Artikel 1.3.3 en Artikel 2.1." Raveleijn wordt geproduceerd door de Franse firma Puy du Fou.

Paardenbeulen
Veel dierenvrienden vinden dat de Efteling moet stoppen met de stunt, blijkt uit reacties op social media. "Dit kan toch niet mensen!", zegt Christel de Haas. "Dieren moeten nooit en te nimmer ingezet worden als attractie", oordeelt ene Dian. "Je hebt groot gelijk, deze dieren worden ingezet om geld te verdienen", antwoordt Jolande.

"Ziekelijk!", aldus Nico Bulder. "Stop ermee stelletje paardenbeulen!", laat Ted weten. "Ongepast", vindt Ellen Klaver. "Dit is gewoon schokkend dom!", schrijft een ander. "Onbegrijpelijk dat dit in Nederland gebeurt." Rob: "Hoe verzint men deze waanzin?" Norine: "In de Efteling? Dit kan toch niet waar zijn? Wat een barbaren!"

Duitse wetgeving
De Efteling laat in een reactie weten dat de paarden in de show goed getraind zijn en goed verzorgd worden. "Veiligheid en welzijn van mens en dier is te allen tijde prioriteit in de productie en exploitatie van Raveleijn", zegt een woordvoerder. Het attractiepark houdt zich daarbij naar eigen zeggen aan Duitse wet- en regelgeving. "Duitsland is het enige land in onze omgeving dat een dergelijke wetgeving hanteert."

Dierenactiviste Gerritsen is niet onder de indruk van die verklaring. "Dit betekent niet dat het oké is om zo met dieren om te gaan. Onnodig risico en stress voor de dieren om ze zo aan open vuur bloot te stellen."

Meer Efteling