Kongeparken

Nieuwe freefall tower laat passagiers in onzekerheid: vrije val of uitkijktoren?

14-06-2019, 16.14 uur | Reacties

Een pretpark in Noorwegen heeft deze week een spectaculaire vrijevaltoren geopend. Attractiepark Kongeparken presenteerde gisteren de 80 meter hoge freefall tower Stupet aan het publiek. Bijzonder is dat de toren niet alleen fungeert als een heftige ride voor waaghalzen, maar ook als een rustige uitkijktoren.

Tot 13.00 uur worden passagiers langzaam omhoog en omlaag gebracht, zodat ze in alle rust van het uitzicht kunnen genieten. Tussen 13.00 en 14.00 uur wordt het ritprogramma steeds willekeurig gekozen. Inzittenden weten dus vooraf niet of ze kalm zullen afdalen of dat ze naar beneden zullen storten. De rest van de dag is Stupet operationeel als een klassieke vrijevaltoren.


ZIE OOK: Video: dit is de hoogste vrijevaltoren van Europa

'Stupet' is Noors voor 'klif'. De attractie werd voor 3 miljoen euro gebouwd door fabrikant Funtime. Met een topsnelheid van 125 kilometer per uur is de toren nog iets sneller dan de hoogste vrijevaltoren van Europa, die enkele maanden geleden geopend werd in het Duitse Hansa-Park. De 120 meter hoge toren Highlander gaat 120 kilometer per uur.

Frankrijk
Vrijevaltorens zijn dit jaar behoorlijk in trek. Naast Hansa-Park en Kongeparken openden ook Parc Spirou (Frankrijk) en Tivoli Friheden (Denemarken) een freefall tower. Binnenkort volgt het Franse park Walibi Sud-Ouest.ZIE OOK: Nederlander ontwerpt plattegrond voor pretpark in Noorwegen

Reacties