Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Walibi Holland

Eén jaar na gruwelijk ongeluk Walibi Holland: nog steeds veel vragen

05-05-2019, 16.01 uur

In Walibi Holland vond precies één jaar geleden een dramatisch ongeluk plaats. Op zaterdag 5 mei raakte een 13-jarig meisje ernstig gewond tijdens een ritje in de kartbaan. Ze droeg geen helm. 365 dagen later zijn er nog steeds veel vragen. Hoe kon het ongeval precies gebeuren? Wordt Walibi vervolgd vanwege het pijnlijke incident? En gaat de attractie ooit nog open?

Volgens ooggetuigen kwam het haar van het slachtoffer vast te zitten in een kart, waardoor haar huid van haar schedel werd getrokken. Die lezing is nooit officieel bevestigd door Walibi of de autoriteiten, maar werd ook nooit tegengesproken. Het pretpark heeft zelf niets gezegd over de toedracht. Het slachtoffer en haar familieleden hebben hun verhaal ook niet naar buiten gebracht.

Het Openbaar Ministerie is vorig jaar een onderzoek gestart in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De uitkomsten daarvan zijn nog niet bekendgemaakt. Mogelijk wordt het attractiepark vervolgd voor zwaar lichamelijk letsel door schuld. Het dragen van een helm was niet verplicht, terwijl de Duitse leverancier van de karts dat wel aanraadde. Dat zorgde voor verbijsterde reacties uit de kartwereld.

Goedgekeurd
Gevraagd naar de laatste stand van zaken, laat een Walibi-woordvoerder weten: "Wij kunnen daar helaas niets over zeggen." Walibi-directrice Mascha van Till liet zich onlangs wel uit over de toekomst van de attractie. "Zo'n gruwelijk ongeluk had nooit mogen gebeuren", vertelde ze laatst aan de regionale nieuwssite DeDrontenaar. "Maar tot het moment dat het gebeurde, vonden wij dat we de procedures goed volgden. We hebben ons aan alle regels gehouden. De attractie was goedgekeurd door de TÜV en de NVWA. En toch gaat het dan mis."

Het attractiepark wacht de onderzoeksresultaten af, aldus Van Till. "We hebben daar geen vat op. We kunnen alleen zo veel mogelijk informatie aanleveren." Aan de hand van de uitkomsten, bepaalt men wat er met de kartbaan gaat gebeuren. "Onze intentie is om hem weer te openen, maar alleen als-ie veilig is."

Betalen
Voor Walibi is de kartbaan, die officieel Kart Fight heet, een lucratieve toevoeging. Er moet namelijk apart voor betaald worden, bovenop de entreeprijs. Op dit moment komt de attractie niet meer voor op de parkplattegrond of de website van het park.

In 2013 vond er ook al een gruwelijk ongeluk plaats in Walibi Holland. Toen verloor een 10-jarig meisje één van haar voeten doordat ze te vroeg uitstapte bij de wildwaterbaan El Rio Grande. Sindsdien staan er extra waarschuwingsborden, klinkt er voortdurend een waarschuwingsbandje en wordt de uitgang van de attractie permanent in de gaten gehouden door een medewerker.

Bezoek onze webshop op Pretparkwinkel.nl
Meer Walibi Holland
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be