Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Disneyland Paris

'Disneyland Paris bagatelliseert incident in Disney Village'

26-03-2019, 16.38 uur

Disneyland Paris bagatelliseert het incident in Disney Village op zaterdagavond, terwijl er wel degelijk iets aan de hand was. Dat vertellen ooggetuigen aan Looopings. In het uitgaansgebied van Disneyland brak zaterdag rond 21.00 uur massale paniek uit, waardoor duizenden mensen op de vlucht sloegen. Er vielen meerdere gewonden.

Een dag later gaf Disneyland Paris voor het eerst een officiële reactie op de gebeurtenissen. Daarin wordt beschreven dat "een menigte in beweging kwam" waardoor er "enkele lichtgewonden" vielen. In werkelijkheid was de situatie veel ernstiger, zegt onder andere Wesley Manders uit 's-Hertogenbosch. Hij was met zijn vrouw en zoontje van 2 jaar in souvenirwinkel World of Disney toen de massahysterie uitbrak.

"Honderden mensen renden naar binnen en begonnen te schreeuwen dat er een schutter was en dat er bommen lagen. 'Go down', werd er gegild. Personen werden verdrukt in de menigte. Niemand hielp elkaar, het was ieder voor zich." De vrouw van Manders - die hun zoontje in een draagzak op haar rug droeg - is meermaals gevallen, waarna mensen over haar heen renden. Daarbij raakte ze zo gewond dat ze niet meer zelfstandig kon lopen.

Oorlogsgebied
Eenmaal buiten kwam het Nederlandse gezin terecht in een soort oorlogsgebied. "Niemand wist wat er gaande was, maar er werd gegild en gerend en we zagen ambulances, politiewagens en soldaten met getrokken machinegeweren. Iedereen vluchtte voor zijn leven. Voor ons gevoel zaten we midden in een aanslag. We stonden doodsangsten uit."

Ook bij de parkeergarage naast Disney Village ontstond een gevaarlijke situatie, toen automobilisten massaal weg probeerden te rijden terwijl honderden bezoekers uit het gebied kwamen rennen. "Ik heb mensen letterlijk overreden zien worden. Ik kan je vertellen: dat zijn geen lichtgewonden. Ambulances reden er langs, maar er werd geen enkele hulp geboden."

Lulkoek
Manders noemt het "schandalig en belachelijk" dat Disney de traumatiserende ervaring afdoet als een klein incidentje, waarbij er eigenlijk niets aan de hand was. "Ze doen alsof iemand een sneetje in zijn vinger had. Dat is gewoon lulkoek. Mensen hebben doodsangsten uitgestaan en er zijn veel gewonden gevallen. Men zegt dat er geen dreiging was, maar juist de totale chaos wás de dreiging."

Het verhaal van de Bosschenaar staat niet op zichzelf, weet bijvoorbeeld Sabrina Keskin uit Den Haag. De Nederlandse abonnementhouder zat op het terras van Billy Bob's Country Western Saloon toen de paniek losbarstte. "Stoelen en tafels vlogen alle kanten op. Mensen riepen 'Get down, shooter, go hide'."

Opgesloten
Samen met een groepje anderen vluchtte ze naar binnen, een keuken in. "Op de portofoon van een medewerker verstonden we in het Frans alleen 'Terreur, terreur'. De lichten gingen uit en een noodknop werd ingedrukt. We zaten opgesloten en we moesten doodstil zijn." Even leek de kust veilig, tot er nog geen minuut later opnieuw een golf van paniek kwam.

"Terug in de keuken hoorden we alleen gegil. Een medewerker die een boodschap doorkreeg van een collega begon te huilen en belde in paniek haar moeder op. Ik heb mijn vriend gebeld om te vertellen dat dit het laatste gesprek kon zijn wat ik met hem zou voeren. Ik dacht dat ik doodging." Uiteindelijk zijn de getraumatiseerde bezoekers via een gangetje achter de schermen weggeleid. Daarbij werden ze meerdere keren gefouilleerd. "Op de weg van het treinstation naar het hotel leek de hel losgebarsten. Overal waren politieagenten, brandweermensen en militairen. Disney doet alsof er niks gebeurd is, maar ik als jaarkaarthouder wil nu echt even niet meer die kant op."

Explosie
Ook Nederlander Aniek Lieuwma vindt dat Disney wel erg luchtig doet over het voorval. "De omgeving was één grote chaos", meldt ze op Facebook. "Er werd 'Explosives explosives, run run!' geroepen en mensen renden onze kant op. Mijn vriend greep me vast, waarna we zijn gaan rennen. Ik dacht: dadelijk komt er nóg een explosie, of mannen met automatische wapens."

Lieuwma en haar vriend zijn zo snel mogelijk weggevlucht richting een hotel, waar ze vier uur lang werden vastgehouden. "Onzekerheid, mensen vielen flauw, paniek, verdriet", schrijft ze. Pas later bleek dat het vals alarm was. "Heel fijn, maar wat wij de uren daarvóór hebben meegemaakt, was écht. Niemand was zijn of haar leven zeker. Vergeet dat niet."

Neergeschoten
Robin Herst heeft iets vergelijkbaars ervaren. "We dachten allemaal dat we neergeschoten werden. Zo’n angst heb ik nog nooit meegemaakt. Echt een drama." Haar zusje sprong in paniek over een hek heen, waardoor ze gewond raakte aan haar been. Herst zag ook hoe een Disney-entertainer verkleed als Teigetje ten val kwam. "Hij heeft zijn hoofd gewoon links laten liggen."

Chantal Has uit Oss zat eveneens urenlang vast. "Vier uur opgesloten gezeten in een restaurant met gillende mensen. Buiten hoorde je iedereen gillen en zag je hen rennen voor hun leven. Ineens stonden er meer dan honderd politieagenten met grote vuurwapens en kogelwerende schilden."

Zeer nalatig
Op Twitter komen vergelijkbare verhalen voorbij. "We zagen een huilende vrouw die haar dochter kwijt was en niet terug mocht om haar dochter te zoeken", vertelt Tami Dynes. "We stonden daar in de kou en in het donker zonder enige hulp, zonder te weten wat er aan de hand was. Mijn huilende kind van 10 zag het allemaal gebeuren. Disneyland Paris is zeer nalatig geweest bij het afhandelen van dit incident."

Meer Disneyland Paris
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be