Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Wildlands Adventure Zoo Emmen

PVV over reddingsplan Wildlands: 'Dierenpark is bodemloze put'

25-03-2019, 19.18 uur

Emmen zou niet nóg meer geld moeten investeren in dierenpark Wildlands. Dat vindt de lokale afdeling van de PVV. De politieke partij is waarschijnlijk als enige partij tegen een reddingplan waarbij de gemeente alle leningen van de dierentuin overneemt. Het financiële belang van de gemeente zou daardoor oplopen tot maar liefst 80,6 miljoen euro.

Later deze week wordt over het voorstel gestemd in de gemeenteraad. "Wildlands begint te lijken op het Griekenland van Emmen", vertelt PVV-fractievoorzitter Edwin Rixtum aan Looopings. "Het is een bodemloze put. Wij als gemeente moeten de broekriem flink aanhalen, maar ondertussen moet alles wijken voor Wildlands. Dat vind ik nogal iets."

Vorig jaar draaide de Drentse dierentuin ruim 8 miljoen euro verlies. Het management heeft verschillende bezuinigingsmaatregelen aangekondigd om het park financieel gezond te krijgen. Prijsverlagingen en aanpassingen in het park moeten zorgen voor meer bezoekers. In 2018 waren dat er nog 855.000. Voor 2019 rekent men op 940.000 bezoekers.

Niet realistisch
"Maar ik weet niet of dat realistisch is", zegt Rixtum. "Ik heb niet het gevoel dat de bezoekersaantallen plotseling gaan toenemen. Wie garandeert mij dat de directie niet over een tijdje weer op de stoep staat omdat er opnieuw geld bij moet? Van die 80,6 miljoen euro zien we misschien nooit meer iets terug."

Door de tientallen miljoenen euro's die in Wildlands gepompt worden, is er bovendien geen geld voor andere projecten. "Bizar dat we voor het overeind houden van de dierentuin onze ouderen in de steek moeten laten."

Enorme risico's
PVV-fractievoorzitter Rixtum komt zelf regelmatig in Wildlands. "Ik ben er heel vaak geweest, ik heb zelfs een abonnement. Het is een schitterend park met een uniek concept. De kinderen vinden het ook prachtig. Maar ik vind niet dat de gemeente op de stoel van de ondernemer moet gaan zitten." De politicus zou nog kunnen leven met een kleine financiële bijdrage. "Maar niet op deze schaal. De gemeente is straks de enige financier. Dat brengt enorme risico's met zich mee."

Alle andere partijen in de gemeenteraad gaan naar verwachting wel instemmen met het plan. De beslissing over de toekomst van Wildlands valt donderdagavond.

Meer Wildlands Adventure Zoo Emmen
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be