Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Dit zijn de gunstigste pretparkabonnementen van 2019

04-03-2019, 23.41 uur

Welke Europese attractieparken hebben de voordeligste jaarabonnementen, met de meeste extra's? Die vraag hield pretparkfan Tom de Bruijn geruime tijd bezig. Daarom besloot hij wiskundige formules los te laten op de voorwaarden van vele tientallen Europese jaarkaarten. Op die manier wist hij een ranglijst te maken van de gunstigste pretparkabonnementen.

De Bruijn - in het dagelijks leven student constructieleer - begon in januari met het in kaart brengen van alle voordelen die abonnementhouders krijgen. "Bijna alle Europese attractieparken bieden gratis tickets of kortingskaartjes aan voor andere parken, maar er was geen overzicht", vertelt de fan. "Nu ik die data heb, is het relatief eenvoudig om te berekenen met welk abonnement je het meest waar voor je geld krijgt."

Daarvoor creëerde hij de 'Season Pass Discount Index'. "Dat getal geeft aan wat de waarde van een abonnement is, door te berekenen hoeveel je terugkrijgt voor elke euro die je uitgeeft." Daarbij maakt De Bruijn onderscheid tussen parken die vrijkaartjes uitdelen en parken die alleen korting geven op de entreeprijs.

Onbeperkt
Movie Park Germany komt in het eerste geval als beste uit de bus. "Je betaalt daar 69 euro voor onbeperkte toegang tot vier parken, één keer gratis toegang tot zes parken en kortingen bij veertien parken." Een Efteling-abonnement is goed voor de meeste korting bij andere parken: in totaal kun je daarmee 574,95 euro besparen. Ook abonnees van Blackpool Pleasure Beach in Groot-Brittannië zitten gebakken. Zij mogen gratis naar vijf andere Europese parken.

Wat verder opvalt, is dat sommige parken abonnementen verkopen voor de prijs van een dagkaartje. "Bij Britse parken als Thorpe Park is één dag entree net zo duur als een jaarabonnement." Linnanmäki in de Finse hoofdstad Helsinki is relatief gezien het duurst. Daar kost een abonnement vijf keer de reguliere entreeprijs.

Indicatie
De Bruijn benadrukt dat de voordelen weinig zeggen over de relevantie van een abonnement. "Het is natuurlijk slechts een indicatie op basis van de voordelen. Met een jaarkaart op Tivoli Gardens ontvang je bijvoorbeeld nergens korting, maar zo'n pasje kan wel lucratief zijn als je in Kopenhagen woont." Sommige parken, zoals Phantasialand en Liseberg, hebben nog geen voorwaarden voor 2019 bekendgemaakt. Dierenparken zijn niet meegenomen in de lijst.

Het volledige overzicht, gemaakt met behulp van Google Spreadsheets, is hier te vinden. De nieuwe ranglijst staat op een apart tabblad. De Bruijn zegt het overzicht bij te zullen werken als er nieuwe informatie bekend wordt.

Download de Looopings-app voor iPhone of Android en ontvang meldingen bij breaking news
Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be