Efteling

Opvallend: protesterende buurtbewoners maken zelf reclame voor Efteling

03-03-2019, 13.37 uur | Reacties

De buurtbewoners die er mede voor hebben gezorgd dat de Efteling voorlopig niet mag uitbreiden, profiteren zelf volop van het attractiepark. Vrijdag werd bekend dat de Raad van State voorlopig een streep zet door de uitbreidingsplannen van de Efteling, naar aanleiding van klachten van omwonenden. Eén van de klagende partijen is de familie Mathijssen.

Die familie exploiteert de minicamping Bernehoeve, die in de buurt van het sprookjespark ligt. De campingeigenaren zijn fel tegen de toekomstplannen van de Efteling, onder meer vanwege mogelijke verkeersoverlast. Daarom vroegen ze de voorzieningenrechter om het bestemmingsplan - dat al is goedgekeurd door de gemeenteraad - te schorsen. En zo geschiedde.


ZIE OOK: Domper voor de Efteling: rechter houdt bouw van nieuwe attracties tegen

Maar hoewel de campingbazen er medeverantwoordelijk voor zijn dat de uitbreiding van de Efteling nu niet doorgaat, wordt de aanwezigheid van het pretpark wel ongegeneerd commercieel uitgebuit. De website van de camping noemt de Efteling als de belangrijkste reden voor een overnachting.

Toonaangevend
"Deze camping is een ideale uitvalbasis voor het bezoeken van de Efteling, ongeveer zeshonderd meter van de hoofdingang", staat op de homepage bij een foto van Efteling-mascotte Pardoes. Elders op de website wordt de Efteling "één van de meest toonaangevende attractieparken in Europa" genoemd. "De Efteling presenteert sprookjes, spannende attracties, entertainment en evenementen in een groen park van 72 hectare. Het brede aanbod spreekt jong en oud aan. Treed binnen in de Wereld vol Wonderen!"

Bovendien benadrukt men nogmaals hoe prettig het is dat het park wel héél dichtbij ligt. "Op loopafstand, geen fiets of auto nodig. Camping ligt naast Bosrijk."

Levensbelang
Ondertussen vreest de Efteling dat dergelijke protesten van buurtbewoners er juist voor zorgen dat het park in de toekomst een stuk minder toonaangevend en succesvol wordt. "Het is voor ons heel slecht nieuws", reageerde een woordvoerster op de beslissing van de rechter. Directeur Fons Jurgens benadrukt regelmatig dat groei van levensbelang is om bij de top van Europese attractieparken te blijven horen.

Een bodemprocedure bij de Raad van State moet later uitwijzen wat er verder overeind blijft van het bestemmingsplan van de Efteling. De behandeling vindt uiterlijk in december 2019 plaats.

ZIE OOK: Efteling zwaar teleurgesteld na uitspraak rechter: 'Dit wil je niet'

Reacties