Efteling

Domper voor de Efteling: rechter houdt bouw van nieuwe attracties tegen

01-03-2019, 14:08 uur | Reacties

De Efteling krijgt een flinke tegenvaller te verwerken. Het sprookjespark mag van de Raad van State niet beginnen met de bouw van enkele nieuwe attracties. Er zijn plannen voor een nieuw gebied met één grote nieuwe achtbaan en enkele kleinere attracties. Voorlopig kan er echter geen schop de grond in.

De rechter vreest dat de geplande uitbreiding kan zorgen voor extra geluids- en verkeersoverlast. Het attractiepark heeft met de gemeenteraad regels afgesproken om te garanderen dat er geen extra overlast ontstaat. Maar de Raad van State noemt de formulering van die regels in het bestemmingsplan "niet stuitend". Daarom wordt betwijfeld "of het bestemmingsplan op dat punt stand zal houden bij de definitieve uitspraak". Om te voorkomen dat een nieuwe attractie later weer moet worden afgebroken, wordt dat specifieke gedeelte van het plan nu geschorst.


ZIE OOK: Efteling stelt opening nieuwe attractie een jaar uit

Als de rechter wél toestemming had gegeven voor de komst van de nieuwe attracties, had de Efteling vandaag nog een bouwvergunning aangevraagd. De opening zou dan in 2021 plaatsvinden. Nu het project voorlopig niet aan de orde is, houdt de Efteling de kaken stijf op elkaar over de precieze plannen.

Lanceerachtbaan
Looopings wist eerder al wel te melden dat de Efteling achter de schermen een lanceerachtbaan met een circusthema ontwikkelt. De werktitel luidt Circus Balancé. In augustus vorig jaar lekte al een bouwtekening uit.

Over het nieuwe bestemmingsplan van de Efteling was de afgelopen jaren veel te doen. Na maanden discussiëren keurde de gemeenteraad van Loon op Zand de toekomstplannen van het attractiepark in september 2018 unaniem goed. In december bleek dat verschillende buurtbewoners naar de Raad van State waren gestapt om de uitbreiding alsnog tegen te houden.

December 2019
"Wij wachten nu af wat er uit de procedure komt", liet een Efteling-voorlichtster destijds weten. Op 14 februari werd het schorsingsverzoek voor het eerst behandeld door de Raad van State. Toen bleek dat het bestemmingsplan als het ware in tweeën werd gesplitst. Over de geplande attracties aan de oostzijde van het park zou al binnen twee weken een uitspraak komen. De rest van het plan wordt pas later inhoudelijk behandeld, uiterlijk in december 2019.

De Efteling focust zich de komende tijd noodgedwongen op projecten bínnen de huidige parkgrenzen, zoals het nieuwe sprookje De Zes Zwanen (najaar 2019) en de familieachtbaan Max & Moritz (voorjaar 2020), als vervanger van de Bob.

ZIE OOK: Dit is de werktitel van de nieuwe Efteling-achtbaan

Reacties