Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Domper voor de Efteling: rechter houdt bouw van nieuwe attracties tegen

01-03-2019, 14.08 uur

De Efteling krijgt een flinke tegenvaller te verwerken. Het sprookjespark mag van de Raad van State niet beginnen met de bouw van enkele nieuwe attracties. Er zijn plannen voor een nieuw gebied met één grote nieuwe achtbaan en enkele kleinere attracties. Voorlopig kan er echter geen schop de grond in.

De rechter vreest dat de geplande uitbreiding kan zorgen voor extra geluids- en verkeersoverlast. Het attractiepark heeft met de gemeenteraad regels afgesproken om te garanderen dat er geen extra overlast ontstaat. Maar de Raad van State noemt de formulering van die regels in het bestemmingsplan "niet stuitend". Daarom wordt betwijfeld "of het bestemmingsplan op dat punt stand zal houden bij de definitieve uitspraak". Om te voorkomen dat een nieuwe attractie later weer moet worden afgebroken, wordt dat specifieke gedeelte van het plan nu geschorst.

Als de rechter wél toestemming had gegeven voor de komst van de nieuwe attracties, had de Efteling vandaag nog een bouwvergunning aangevraagd. De opening zou dan in 2021 plaatsvinden. Nu het project voorlopig niet aan de orde is, houdt de Efteling de kaken stijf op elkaar over de precieze plannen.

Lanceerachtbaan
Looopings wist eerder al wel te melden dat de Efteling achter de schermen een lanceerachtbaan met een circusthema ontwikkelt. De werktitel luidt Circus Balancé. In augustus vorig jaar lekte al een bouwtekening uit.

Over het nieuwe bestemmingsplan van de Efteling was de afgelopen jaren veel te doen. Na maanden discussiëren keurde de gemeenteraad van Loon op Zand de toekomstplannen van het attractiepark in september 2018 unaniem goed. In december bleek dat verschillende buurtbewoners naar de Raad van State waren gestapt om de uitbreiding alsnog tegen te houden.

December 2019
"Wij wachten nu af wat er uit de procedure komt", liet een Efteling-voorlichtster destijds weten. Op 14 februari werd het schorsingsverzoek voor het eerst behandeld door de Raad van State. Toen bleek dat het bestemmingsplan als het ware in tweeën werd gesplitst. Over de geplande attracties aan de oostzijde van het park zou al binnen twee weken een uitspraak komen. De rest van het plan wordt pas later inhoudelijk behandeld, uiterlijk in december 2019.

De Efteling focust zich de komende tijd noodgedwongen op projecten bínnen de huidige parkgrenzen, zoals het nieuwe sprookje De Zes Zwanen (najaar 2019) en de familieachtbaan Max & Moritz (voorjaar 2020), als vervanger van de Bob.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be