Welkom!

Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.

Help ons door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
Deze hinderlijke boodschap zal dan verdwijnen. Bedankt!
Walibi Holland

Britse kunstenaar boos op Walibi Holland vanwege kopiëren kunstwerk

05-02-2019, 20:15 uur | ReactiesFoto: @ThatWalibiGirl

Een Britse kunstenaar is kwaad op Walibi Holland. Het pretpark kopieerde vorig jaar een kunstwerk van de Engelse artiest Nathan Coley. Het gaat om een stalen frame met de tekst 'A Place Beyond Belief' in lichtgevende letters. Coley heeft een klacht ingediend vanwege het schenden van auteursrechten.

A Place Beyond Belief is een beroemd kunstwerk waar inmiddels meerdere varianten van bestaan. Eén daarvan is te vinden bij het Van Abbemuseum in Eindhoven. Walibi besloot het kunstwerk één op één na te maken. Het object staat sinds 2018 op het terras naast kiprestaurant Cock-a-Doodle-Doo.

ZIE OOK: Nintendo overweegt juridische stappen tegen Walibi vanwege halloweenpersonages

Volgens Walibi is er wel degelijk betaald voor het overnemen van het kunstwerk. "We hebben de heer Coley betaald voor het plaatsen van de opstelling bij het vervaardigen van het object", laat een woordvoerder weten. "We gingen ervan uit dat zaken correct waren afgesproken."

Ontevreden
Dat blijkt nu toch niet zo te zijn. "Bij nader inzien was dit niet afdoende." Coley is ontevreden over de gang van zaken. Hoe nu verder? "De zaken zijn tot op heden nog niet afgerond", aldus de Walibi-voorlichter.

Komend seizoen zal het kunstwerk in ieder geval niet meer te zien zijn in het attractiepark. Volgens de woordvoerder heeft dat echter niet te maken met het akkefietje over auteursrechten: het bijbehorende themadeel wordt vernieuwd vanwege de komst van de nieuwe achtbaan Untamed. "Er komen aanpassingen ten behoeve van het gebied Wilderness."

Spijt
Het is niet voor het eerst dat Walibi Holland in verband wordt gebracht met het schenden van auteursrechten. Tijdens de populaire Halloween Fright Nights liepen de afgelopen jaren verschillende karakters van onder meer Nintendo en Disney rond. Daar lijkt het park nu spijt van te hebben: verschillende online verwijzingen zijn onlangs verwijderd.

ZIE OOK: Walibi Holland verdedigt gebruik Spider-Man: 'We noemen de naam niet'

Reacties
Bijdrage