Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Oud-directeur Efteling vertelt: hoe Legoland Kaatsheuvel er net niet kwam

13-03-2019, 12.21 uur | Reacties

De Efteling heeft jaren geleden de ambitie gehad om een samenwerking aan te gaan met Legoland. Er zou een vestiging van Legoland gebouwd moeten worden in de buurt van het Kaatsheuvelse sprookjespark. Dat bevestigt voormalig Efteling-directeur Bart de Boer in gesprek met Looopings.

Op dit moment staan er Legoland-parken in onder meer Denemarken, Duitsland en Groot-Brittannië. De merknaam is eigendom van de Britse firma Merlin Entertainments. "We hebben inderdaad uitgebreide gesprekken gevoerd met Merlin over de komst van een Legoland-vestiging", zegt De Boer. Hij leidde de Efteling tussen 2008 en 2013.

De oud-directeur was naar eigen zeggen op zoek naar het "Orlando-effect". De Amerikaanse stad Orlando is uitgegroeid tot een populaire toeristische bestemming omdat er attractieparken van verschillende aanbieders - Disney, Universal en SeaWorld - bij elkaar in de buurt liggen.

Geen kopie
"Ik ben er altijd al van onder de indruk geweest hoe Orlando is uitgegroeid van een moeras tot een toeristentrekpleister, juist door meerdere partijen een kans te geven", vertelt De Boer. Zoiets zou volgens hem ook kunnen werken in de omgeving van Kaatsheuvel. "We waren daarom op zoek naar iets aanvullends, dus geen kopie van de Efteling. Legoland kwam daarvoor in aanmerking. Er is ook met andere aanbieders van attractieparken gesproken, waaronder het Franse themapark Puy du Fou."

Uiteindelijk liepen de gesprekken over zo'n 'second gate' op niets uit. "Zulke grote partijen komen met een waslijst aan eisen over de belasting, de grond en de bereikbaarheid", legt de oud-directeur uit. "In Parijs is zoiets gelukt, maar in het midden van Brabant was men er niet toe bereid."

Scheveningen
Volgens een woordvoerster van de Efteling zijn de Legoland-plannen nu niet meer aan de orde. "Er vinden in ieder geval geen gesprekken plaats", zegt ze. Op dit moment wordt wel gebouwd aan een kleinschalig overdekt Legoland-park in Scheveningen, dat in 2020 open moet gaan.

Meer Efteling
Reacties