Wanneer gaan de pretparken weer open? Check looopings.nl/open voor alle data.
Phantasialand

Nederlandse antifascisten over nieuw hotel Phantasialand: 'Totaal onacceptabel'

10-01-2019, 21:37 uur | Reacties

Het is "totaal onacceptabel" dat Phantasialand een nieuw hotel vernoemt naar een nazi-sympathisant. Dat zegt een woordvoerder van de Nederlandse Bond van Antifascisten AFVN. "Dit moeten ze gewoon niet doen", aldus AFVN-voorlichter Arthur Graaff.

Het Duitse attractiepark Phantasialand heeft plannen voor de bouw van Hotel Charles Lindbergh, gebaseerd op een controversiële Amerikaanse piloot. Lindbergh is berucht om antisemitische uitspraken, die hij na de Tweede Wereldoorlog nooit heeft teruggenomen.


ZIE OOK: Naamgever van nieuw hotel Phantasialand was nazi-sympathisant

De AFVN werd in 1968 opgericht door communistische verzetslieden uit de Tweede Wereldoorlog. De bond bestrijdt neonazisme en verheerlijking van nazisme en fascisme. "Lindbergh was een leidende Amerikaanse nazi-sympathisant en is daarom onacceptabel voor welke vernoeming dan ook", laat woordvoerder Graaff aan Looopings weten. "Hij was ook een leidend figuur in de toenmalige America First-beweging, die sterke antisemitische en pro-nazistische trekken had. Het is natuurlijk extra treurig dat dan juist een Duits pretpark zo'n figuur kiest."

Domheid
Graaff begrijpt niet wat Phantasialand bezield heeft om voor de omstreden naam te kiezen. "Ik kan me bij zo veel domheid niet voorstellen dat er kwade opzet in het spel was, ik denk dat ze hun huiswerk gewoon niet goed hebben gedaan." Er zijn voldoende alternatieven, weet de voorlichter. "Er bestaan genoeg luchtvaartpioniers die niets met nazi's te maken hebben gehad."

De bond roept Phantasialand dan ook op om een andere naam te kiezen. "Dit is op zó veel punten hartstikke verkeerd, dit moet je gewoon niet willen. Wij zijn hier echt niet blij mee."

Aandacht
Eerder vroeg een joodse belangenorganisatie al aan Phantasialand om in het park ook expliciet aandacht te besteden aan de antisemitische gedachtes van de Amerikaanse piloot. Looopings heeft Phantasialand om een reactie gevraagd, maar tot nu toe kwam er geen antwoord.

ZIE OOK: Joodse organisatie reageert op plan voor omstreden Phantasialand-hotel: 'Een echte nazi'

Reacties