Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Attractiepark Toverland

Popmuziek bij nieuwe attractie Toverland: 'Nummer heeft al veel fans'

04-12-2018, 12.24 uur | ReactiesBeeld: Nick Jespers

Wie afgelopen zomer in Toverland is geweest, heeft waarschijnlijk een bijzonder nummer gehoord. Normaal gesproken kiest het Limburgse attractiepark voor instrumentale themamuziek, maar bij de nieuwe attractie Merlin's Quest draait een aanstekelijk popnummer dat niet zou misstaan in de hitlijsten. Xaver Willebrand van het Duitse productiebedrijf IMAscore vertelt aan Looopings hoe de oorwurm tot stand kwam.

In Merlin's Quest maken bezoekers een boottocht over een groot meer, richting de bron van het eeuwige leven. In het stationsgebouw, dat The Boathouse wordt genoemd, draait het IMAscore-nummer Fire & Ice.

"Een écht lied schrijven - inclusief songtekst - is totaal anders dan het componeren van klassieke muziek", legt Willebrand uit. Hij bedacht zelf de tekst voor Fire & Ice. "Het voelt betekenisvoller, omdat je een boodschap kunt meegeven aan een memorabele melodie."

Zangstem
Het is ook een stuk moeilijker, legt hij uit. "Door de toevoeging van tekst wordt de structuur van een nummer totaal anders. Bovendien maak je jezelf kwetsbaarder als componist." Fire & Ice werd gecomponeerd door IMAscore-huiscomponist Andreas Kübler. De zangstem is van de Canadese artiest Nathan Nasby.

Popmuziek gebruiken voor een attractie is niet nieuw. Al sinds de jaren zestig kunnen bezoekers van Disneyland in Californië luisteren naar de klassiekers Yo Ho (A Pirate's Life for Me) in Pirates of the Caribbean en Grim Grinning Ghosts in spookhuis Haunted Mansion. "Die iconische en tijdloze nummers vervullen daar een vergelijkbare rol als bij Merlin's Quest", zegt Willebrand. "We zullen zien of Fire & Ice ook zo'n klassieker wordt. We merken dat het nummer nu al veel fans heeft."

Gecamoufleerd
Het IMAscore-team liet zich inspireren door het verhaal achter Merlin's Quest. "De oneindige strijd tussen goed en kwaad - vuur en ijs - is een heel dankbaar onderwerp", aldus de tekstschrijver. "Het was een uitdaging om de juiste balans te vinden. Het nummer moest modern zijn, maar tegelijkertijd passen bij de sfeer van het middeleeuwse themagebied Avalon. Daarom is het eigenlijk meer een folknummer geworden, gecamoufleerd als popmuziek."

In Toverland worden verschillende varianten van het nummer gedraaid, waaronder een acapella-versie en een instrumentale uitvoering. De originele versie staat op de cd van Avalon, die sinds kort verkrijgbaar is in het park. Daarnaast is Fire & Ice hier te beluisteren.

Meer Attractiepark Toverland
Reacties
Vanwege Europese regelgeving verschijnt het reactieveld alleen wanneer Facebook-gebruikers ingelogd zijn in hun browser en in hun account toestemming hebben gegeven voor het gebruik van plug-ins. Als niet aan die voorwaarden is voldaan, zijn er geen reacties zichtbaar.
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad Hart van Nederland Editie NL ANP BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be