Wanneer gaan de pretparken weer open? Check looopings.nl/open voor alle data.
Efteling

Twintig jaar Winter Efteling: 'Zo'n succes hadden we niet voorspeld'

16-10-2018, 17:14 uur | Reacties

Efteling-directeur Fons Jurgens blikt terug op twintig jaar Winter Efteling. Op 12 november verandert het attractiepark voor de twintigste keer in een winterwonderland met lichtjes, extra attracties, speciaal entertainment en kampvuren. Wat in 1999 begon als een proef, is intussen niet meer weg te denken van de kalender.

"Dat de winteropenstelling zo'n succes zou worden en dat veel parken in Europa ons zouden volgen, hadden we destijds niet durven voorspellen", vertelt Jurgens. De Efteling was een pionier, weet de directeur. "Geen enkel ander park in de buurt had toen een openstelling in de wintermaanden."


ZIE OOK: Efteling volgend jaar langer open in herfst- en kerstvakantie

Eigen onderzoek wees destijds uit dat consumenten zochten naar alternatieve uitstapjes in de kerstperiode. De Efteling ging vervolgens niet over één nacht ijs. "De toenmalige directie moest het park behoorlijk aanpassen om gasten te kunnen ontvangen bij temperaturen rond het vriespunt", aldus Jurgens.

In de aanloop naar de eerste editie werden overdekte attracties toegevoegd als Villa Volta (1996) en Vogel Rok (1998). Ook moesten bestaande restaurants winterhard gemaakt worden. Verder zette de Efteling onder meer een overdekte ijsbaan neer. "Het concept bleek een schot in de roos en is intussen door veel Europese collegaparken omarmd."

Men rekende voor de eerste editie op zo'n 125.000 bezoekers. Dat werden er uiteindelijk 188.000. Het succes van de Winter Efteling vormde later de aanleiding voor een jaarrondopenstelling. Sinds april 2010 is het sprookjespark 365 dagen per jaar geopend.

ZIE OOK: Entreeprijs Efteling stijgt door btw-verhoging

Reacties