Beekse Bergen

Nieuw boek over turbulente geschiedenis Safaripark Beekse Bergen

16-11-2018, 14.52 uur | Reacties

Safaripark Beekse Bergen is in vijftig jaar tijd uitgegroeid tot één van de best bezochte dierenparken van de Benelux. Dat het niet altijd van een leien dakje ging, blijkt uit een openhartig jubileumboek. Daarin wordt de turbulente geschiedenis van de populaire Brabantse dierentuin uitvoerig beschreven.

Het nieuwe naslagwerk vertelt hoe het huidige park tot stand kwam en met welke problemen dat gepaard ging. Verhalen over incidenten en financiële tegenslagen worden niet geschuwd. Verder bevat het boek een groot aantal anekdotes en bijzonder archiefmateriaal.


ZIE OOK: Nog nooit zo veel bezoekers in Safaripark Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen opent op 2 juni 1968 als een leeuwenpark van zestig hectare. Bezoekers kunnen de leeuwen ontdekken vanuit hun eigen auto. De beginjaren worden gekenmerkt door conflicten met concurrent Burgers' Zoo en de Raad van de Dierenbescherming, administratieve problemen en rode cijfers.

Toch stijgt het aantal bezoekers van 260.000 in het openingsjaar naar zo'n 700.000 in 1971. Halverwege de jaren tachtig gaan de bezoekersaantallen plotseling hard achteruit, met 332.000 bezoekers in 1984. Er wordt zelfs overwogen om de dierentuin volledig te sluiten óf om te bouwen tot een volwaardig attractiepark, als concurrent voor de Efteling. Ook zijn er plannen voor de bouw van een ruimtevaartcentrum.

In 1986 volgt een overname door Libéma (Lips Beheer Maatschappij), de huidige eigenaar. Dat gaat gepaard met een reeks investeringen en verbeteringen, waaronder het binnenhalen van twee Chinese reuzenpanda's in 1987. De diersoort is dan nog nooit eerder in Nederland te zien geweest.

Hoe het park zich de jaren erna ontwikkelde, valt te lezen in het 127 pagina's tellende jubileumboek '50 jaar Beekse Bergen'. Het souvenirtje is voor 29,95 euro te koop in de souvenirwinkels van het Safaripark. Online bestellen is momenteel niet mogelijk.

ZIE OOK: Gewaagde actie: bezoekers Beekse Bergen kunnen knuffelen met sexy 'luipaarden'

Reacties