Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Beekse Bergen

Nieuw boek over turbulente geschiedenis Safaripark Beekse Bergen

16-11-2018, 14.52 uur

Safaripark Beekse Bergen is in vijftig jaar tijd uitgegroeid tot één van de best bezochte dierenparken van de Benelux. Dat het niet altijd van een leien dakje ging, blijkt uit een openhartig jubileumboek. Daarin wordt de turbulente geschiedenis van de populaire Brabantse dierentuin uitvoerig beschreven.

Het nieuwe naslagwerk vertelt hoe het huidige park tot stand kwam en met welke problemen dat gepaard ging. Verhalen over incidenten en financiële tegenslagen worden niet geschuwd. Verder bevat het boek een groot aantal anekdotes en bijzonder archiefmateriaal.

Safaripark Beekse Bergen opent op 2 juni 1968 als een leeuwenpark van zestig hectare. Bezoekers kunnen de leeuwen ontdekken vanuit hun eigen auto. De beginjaren worden gekenmerkt door conflicten met concurrent Burgers' Zoo en de Raad van de Dierenbescherming, administratieve problemen en rode cijfers.

Toch stijgt het aantal bezoekers van 260.000 in het openingsjaar naar zo'n 700.000 in 1971. Halverwege de jaren tachtig gaan de bezoekersaantallen plotseling hard achteruit, met 332.000 bezoekers in 1984. Er wordt zelfs overwogen om de dierentuin volledig te sluiten óf om te bouwen tot een volwaardig attractiepark, als concurrent voor de Efteling. Ook zijn er plannen voor de bouw van een ruimtevaartcentrum.

In 1986 volgt een overname door Libéma (Lips Beheer Maatschappij), de huidige eigenaar. Dat gaat gepaard met een reeks investeringen en verbeteringen, waaronder het binnenhalen van twee Chinese reuzenpanda's in 1987. De diersoort is dan nog nooit eerder in Nederland te zien geweest.

Hoe het park zich de jaren erna ontwikkelde, valt te lezen in het 127 pagina's tellende jubileumboek '50 jaar Beekse Bergen'. Het souvenirtje is voor 29,95 euro te koop in de souvenirwinkels van het Safaripark. Online bestellen is momenteel niet mogelijk.

Meer Beekse Bergen
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be