Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling-icoon over verdwijnen Bob: 'Het is mooi geweest'

11-10-2018, 13.24 uur

Dat de Bob vandaag de dag nog in de Efteling staat, is voor een groot deel te danken aan Lex Lemmens (74). Hij was hoofd van de Technische Dienst toen de bobsleebaan in de jaren negentig op de nominatielijst stond om afgebroken te worden. Dankzij een innovatieve oplossing zorgde Lemmens ervoor dat de populaire attractie open kon blijven. Wat vindt hij van het nieuws dat de Bob volgend jaar alsnog verdwijnt?

Deze week maakte de Efteling bekend dat de 34 jaar oude attractie na augustus 2019 het veld moet ruimen. Er komt een dubbele familieachtbaan voor in de plaats. Voor Lemmens kwam dat bericht behoorlijk onverwachts. "Ik zag het niet aankomen, maar eigenlijk is het een logische beslissing", vertelt hij aan Looopings. "Als het onderhoud te duur wordt en reserveonderdelen zijn niet meer beschikbaar, kun je niet anders."

Lemmens koos in de jaren tachtig voor de bouw van de Bob. Toen de Efteling-directie halverwege de jaren negentig besloot dat de Bob moest verdwijnen vanwege geluidsoverlast, kwam de technicus op het nippertje met een oplossing. Hij liet in België speciale wieltjes van rubber maken, die ervoor zorgden dat de attractie voortaan veel minder lawaai maakte. Op die manier wist hij de Bob te behoeden van de sloop.

Ruig
"Het is natuurlijk jammer dat we de Bob straks toch moeten missen", zegt Lemmens nu. "Het was best een ruige baan, zeker als het geregend had. Dan vlogen die bobs alle kanten op." Toch ligt hij niet wakker van de sloop. "Het is na meer dan dertig jaar mooi geweest. We hebben er allemaal van kunnen genieten. De Bob heeft zijn beste tijd gehad."

De Bob is niet zo'n icoon als de Python, denkt Lemmens. "En ondanks onze maatregelen maakt de baan nog steeds behoorlijk veel herrie. Dat kun je tot in het Sprookjesbos horen en dat is eigenlijk niet de bedoeling. Het Sprookjesbos moet een oase van rust zijn."

Afscheid
De technicus heeft zichzelf voorgenomen om de komende maanden nog een paar ritjes in de Bob te maken. "We gaan natuurlijk op gepaste wijze afscheid nemen, maar ik hoef er geen onderdeel van te hebben als aandenken", lacht hij. De vervanger - de dubbele familieachtbaan Max & Moritz - ziet Lemmens wel zitten. "Er komt gelukkig iets moois voor terug."

Download de Looopings-app voor iPhone of Android en ontvang meldingen bij breaking news
Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be