Efteling

Efteling gaat Vogel Rok aanpassen: nieuwe effecten, verbeterde muziek en extra trein

08-10-2018, 16:50 uur | ReactiesFoto: promenadefotos

Er komen een hoop aanpassingen bij Vogel Rok in de Efteling. De bekende overdekte achtbaan maakte zondagavond voorlopig het laatste ritje. Tot en met eind november ondergaat de twintig jaar oude attractie een ingrijpende onderhoudsbeurt. Daarbij worden meerdere zaken veranderd.

Zo worden de treinen volledig uit elkaar gehaald en waar nodig gerepareerd. Er komen nieuwe geluidsinstallaties in de karretjes. Daarvoor is de originele soundtrack van componist Ruud Bos verbeterd, inclusief geluidseffecten van bijvoorbeeld gieren.


ZIE OOK: Efteling-achtbaan Vogel Rok in de problemen door pijnlijke remmen

En daar blijft het niet bij, vertelt ingenieur Niels van den Elzen. "We herstellen buiten bijvoorbeeld de rieten kap en checken de grote vogel van top tot teen. Binnen in de opstaphal wordt er geschilderd, vernieuwen we de verlichting en vervangen we de toegangspoortjes."

Ook de baan zelf wordt aangepast. Zo komen er nieuwe wielen en motoren op de liftheuvel. De tunnel aan het einde van de rit wordt voorzien van nieuwe lichteffecten.

En doordat alle remmen opnieuw worden geprogrammeerd, kunnen er later dit jaar eindelijk weer drie in plaats van twee treinen tegelijkertijd rijden. De wachttijd zal daardoor afnemen. De derde trein van Vogel Rok is eind 2014 van de baan gehaald na klachten over te abrupte remmen. "Elke trein remt straks soepeler af en zal ook minder hard optrekken", aldus Van den Elzen.

ZIE OOK: Video: nieuwe effecten en geluiden in Efteling-achtbaan Vogel Rok

Reacties