Wanneer gaan de pretparken weer open? Check looopings.nl/open voor alle data.
Efteling

Omwonenden Efteling dreigen met stap naar de rechter om uitbreidingsplannen

18-09-2018, 07:49 uur | Reacties

Als de uitbreidingsplannen van de Efteling worden goedgekeurd, stappen boze buurtbewoners naar de rechter. Daarmee dreigt Arie Vogel, voorzitter van de stichting Behoud Natuur en Leefomgeving Kaatsheuvel. Uit angst voor meer overlast wil de stichting niet dat de Efteling groter wordt.

Aanstaande donderdag neemt de gemeenteraad van Loon op Zand een definitieve beslissing over het nieuwe bestemmingsplan van het attractiepark. Daarin wordt onder meer beschreven dat de Efteling op verschillende plekken mag uitbreiden, zodat ruimte ontstaat voor nieuwe attracties, sprookjes en verblijfsaccommodaties. Er wordt gerekend op zeven miljoen jaarlijkse bezoekers in 2030. Nu zijn dat er nog iets meer dan vijf miljoen.


ZIE OOK: Directeur Efteling: 'Uitbreidingsplannen niet meer aanpassen'

De afgelopen vier jaar is intensief overleg gevoerd over het plan. Naar aanleiding van klachten van omwonenden, natuurorganisaties en politici werden verschillende aanpassingen doorgevoerd. Voorzitter Vogel is echter pas tevreden als de Efteling minder groot wordt dan nu wordt voorzien.

Als hij er niet in slaagt om de lokale politiek mee te krijgen, is hij bereid om door te procederen tot aan de Raad van State - de hoogste bestuursrechter van het land. Dat vertelt hij in gesprek met het Brabants Dagblad. "In dit verhaal moet je met alles rekening houden", vult hij aan.

De Efteling is ondanks alle inspanningen nog niet 100 procent gerust op een goede afloop. "Spannend? Ja, zeker", zegt een woordvoerster over de beslissing. "Het is hier niet één attractietje dat we neer willen zetten, maar een heel plan." De allesbeslissende gemeenteraadsvergadering begint donderdag om 18.30 uur.

ZIE OOK: Bestemmingsplan Efteling aangepast na klachten

Reacties