Escape room

Bizarre nieuwe attractie: voorkom een terroristische aanslag

14-09-2018, 15:25 uur | Reacties

Een nieuwe toeristische attractie in Gelderland heeft een wel heel merkwaardig thema. Deelnemers van een 'outdoor escape room' krijgen de opdracht om een fictieve terroristische aanslag te verijdelen.

Volgens het bijbehorende verhaal dreigen terroristen met een bomaanslag in de Gelderse stad Culemborg. Met behulp van Facebook Messenger moeten gebruikers verspreid over de stad raadsels en puzzels oplossen om de terroristen te stoppen. Daarvoor hebben ze zestig minuten de tijd. Het project wordt GSM Escaping genoemd.


ZIE OOK: Woede over escape room met Anne Frank-thema: 'Walgelijke attractie'

Een bizar introductiefilmpje op social media toont een acteur die deelnemers namens de geheime dienst AIVD om hulp vraagt. Vervolgens is een 'terrorist' te zien die een dreigvideo heeft opgenomen in de stijl van terreurgroep Islamitische Staat - inclusief een zwarte vlag met witte tekens. "Het is zover", zegt hij. "Jullie wilden niet luisteren."

Het concept werd bedacht door Michel Rietveld en Bryan Klunder, die in Culemborg al een normale escape room hebben. Ze zijn niet bang voor negatieve reacties van mensen die het idee ongepast vinden. "We kennen genoeg computergames waarin het vele malen erger aan toegaat", zegt Klunder in gesprek met een regionale krant. "Wij willen gewoon iets spannends neerzetten."

Zaterdagochtend vindt de officiële introductie plaats in Culemborg. Bijna werd het spel afgelopen dinsdag aangekondigd. Klunder: "Gelukkig ontdekten we op tijd dat het dan 11 september was. Dat zou niet erg handig zijn geweest." De tarieven zijn nog niet bekendgemaakt.

ZIE OOK: Gewaagd: halloween-spookhuis met Tweede Wereldoorlog als thema

Reacties