Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Attractiepark Toverland

Toverland: minder bezoekers dan verwacht, maar toch tevreden

18-01-2019, 13.24 uur | Reacties

Het jaar 2018 is voor Toverland niet verlopen zoals gehoopt. Een investering van 35,5 miljoen euro in twee nieuwe themagebieden had moeten zorgen voor 1 miljoen bezoekers. In plaats daarvan kwamen er 188.000 minder mensen dan verwacht. Toch is het management naar eigen zeggen tevreden.

Toverland opende afgelopen zomer de themawerelden Port Laguna en Avalon, met een interactieve tovershow, boottocht Merlin's Quest en de spectaculaire wing coaster Fenix. Voor de uitbreiding werd bij verschillende partijen geld geleend. Deze zogeheten obligatiehouders kregen in eerste instantie van de directie te horen dat er voor 2018 werd gerekend op een bezoekersaantal van 910.000. In persoonlijke gesprekken met obligatiehouders sprak directrice Caroline Kortooms over een prognose van 1 miljoen gasten in 2018.

In realiteit verwelkomde Toverland vorig jaar 812.000 bezoekers, een stijging van 19 procent ten opzichte van 2017. Toen kwamen er zo'n 682.000 gasten. Ondanks dat er vooraf op veel meer werd gerekend, overheerst de tevredenheid. "Hier mogen we met zijn allen heel trots op zijn", zegt een woordvoerster. "19 procent groei in één jaar tijd: ik denk dat weinig parken ons dat nadoen."

Marketing
Opvallend genoeg liet directrice Kortooms in november nog doorschemeren dat ze juist níet tevreden was. Zij noemde het bezoekersaantal toen "pijnlijk". "We weten in elk geval dat het niet aan ons heeft gelegen en dat je dit gewoon moet accepteren", zei ze toen, verwijzend naar de hete zomermaanden. Kennelijk was Toverland wel tevreden over de marketingcampagne rond de nieuwe attracties.

Hoeveel bezoekers er in 2019 verwacht worden, wil de voorlichtster niet kwijt. "Maar we verwachten dankzij de uitbreiding wederom een groei." Ze wil ook niet zeggen wat de tegenvaller betekent voor de financiën van het pretpark. "Daar doen we nooit uitspraken over." Toverland moet obligatiehouders maandelijks rente betalen over het geleende bedrag. De rente bedraagt 5 procent per jaar, met een looptijd van zes jaar.

Doorgroeien
In 2019 openen er geen nieuwe attracties. Het park wil de komende tijd doorgroeien naar 3,5 miljoen bezoekers per jaar. Er zijn plannen voor de bouw van een themahotel.

Meer Attractiepark Toverland
Reacties
Vanwege Europese regelgeving verschijnt het reactieveld alleen wanneer Facebook-gebruikers ingelogd zijn in hun browser en in hun account toestemming hebben gegeven voor het gebruik van plug-ins. Als niet aan die voorwaarden is voldaan, zijn er geen reacties zichtbaar.
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad Hart van Nederland Editie NL ANP BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be