Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Natuurmuseum Fryslân

Museum in Friesland opent trackless darkride

21-09-2018, 19.14 uur

Een museum in Friesland presenteert vandaag een bijzondere nieuwe attractie. Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden opent een heuse trackless darkride: de OnderWaterSafari. Bezoekers stappen in een karretje voor een zeven minuten durend ritje door een onderwaterwereld.

De attractie begint in een vissershutje, waar bezoekers met een lift of via een klimroute afdalen naar het opstapplatform. Daar staan voertuigen klaar voor een tocht door zoet en zout water. Passagiers ontdekken hoe het leven er onder water uitziet. Ze komen daarbij een hoop dieren tegen, waaronder de bever, de otter, de meerval, de zeehond en de bruinvis.

Er is ook aandacht voor recreatie en plasticsoep. De rit eindigt boven water, in een vogelkijkhut waar een 3D-film te zien is. Dankzij innovatieve kijkgaten hebben kijkers daar geen brilletje voor nodig. In totaal duurt de 'safari' ongeveer een kwartier.

Het museum had al sinds 1993 een walkthrough-attractie met de naam Friesland onder Water. "Dat was onze belangrijkste publiekstrekker", vertelt een woordvoerster aan Looopings. "Een begrip in de regio. Toen ons depot in de kelder enkele jaren geleden leeg kwam te staan, vonden we dat een mooie gelegenheid om de attractie uit te breiden en er een echte educatieve ride van te maken."

Het project werd bedacht en geleid door oud-directeur Gerk Koopmans. "De OnderWaterSafari is eigenlijk een klassiek diorama - een museale opstelling van authentieke objecten - gecombineerd met de techniek van nu", zegt hij. "Als bezoeker ga je als het ware door het glas van de vitrine heen. Het is een compleet nieuwe insteek."

Het transportsysteem werd geleverd door ETF Ride Systems uit Limburg, bekend als de fabrikant van Symbolica in de Efteling. Voertuigen bewegen vrij door de ruimte, zonder dat er een rail nodig is. De bouw nam bijna twee jaar in beslag, een stuk langer dan vooraf werd gedacht. Koopmans: "We hebben onderschat hoe enorm complex zo'n project is. Ons eerste idee was om bezoekers met karretje en al door het ijs te laten zakken, maar dat plan hebben we vanwege veiligheidseisen moeten laten varen."

Vanmiddag vond de officiële opening plaats. Vanaf morgen zijn alle bezoekers welkom. Vanwege de beperkte capaciteit - per uur kunnen ongeveer 25 personen een ritje maken - wordt aangeraden om vooraf een tijdslot te reserveren op de website van het museum. Fotograferen en filmen is verboden.











Meer Natuurmuseum Fryslân
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be