Efteling

Efteling wil storingen bij attracties voorkomen met nieuwe techniek

06-08-2018, 15:13 uur | Reacties

Een nieuwe techniek moet storingen bij Efteling-attracties voorkomen. Het attractiepark kijkt naar nieuwe mogelijkheden om kunstmatige intelligentie toe te passen bij het onderhouden van attracties. Verschillende bedrijven zijn voor de Efteling bezig met het ontwikkelen van een systeem dat geluidspatronen van apparaten gebruikt om zwakke punten te vinden.

De Amsterdamse firma OneWatt heeft bijvoorbeeld al een techniek ontwikkeld waarmee problemen in motors gedetecteerd kunnen worden door geluiden te analyseren. "De motors die de Efteling gebruikt zijn vergelijkbaar met industriële motoren", weet technisch directeur Paolo Samontanez.


ZIE OOK: 'Efteling investeert jaarlijks ruim 10 miljoen euro in onderhoud'

Er zijn nog wel wat aanpassingen nodig voordat de techniek definitief gebruikt kan worden in het pretpark. "De omgeving is anders vergeleken met een industrieel terrein. Het is een open plek, dus we moeten achtergrondgeluiden van bijvoorbeeld bezoekers wegfilteren."

De Efteling ziet het gebruik van het zogenoemde Internet of Things wel zitten. "Onverwachte storingen zorgen voor teleurgestelde gasten", vertelt Efteling-innovatiestrateeg Jonas Rietbergen aan tech-mediabedrijf The Next Web. Het is de bedoeling dat attracties minimaal 95 procent van de tijd operationeel zijn. "Bovendien kan deze techniek een manier zijn om ons kostbare onderhoudsschema te optimaliseren."

De Efteling kwam met de firma's in contact dankzij een wedstrijd georganiseerd door Vodafone en The Next Web. Daarbij werden innovatieve bedrijven uitgedaagd om grote firma's te helpen met een belangrijk vraagstuk. Het attractiepark was op zoek naar een manier om te kunnen voorspellen wanneer attracties onderhoud nodig hebben.

ZIE OOK: Bob in de Efteling nu twee maanden dicht: 'We nemen de tijd'

Reacties