Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Zoo Planckendael

Belgische dierentuin investeert half miljoen euro in veiligheid na ontsnapping leeuw

22-06-2018, 20.50 uur

De Belgische dierentuin Planckendael gaat een half miljoen euro investeren in veiligere kooien. Aanleiding is de ontsnapping van de leeuwin Rani op donderdag. Dat kon gebeuren door een menselijke fout. Uiteindelijk schoot een politieagent het dier dood.

"Er is een veiligheidssas open blijven staan, waardoor Rani op de wandel kon gaan", laat Planckendael weten in een verklaring. "Dit mag nooit meer gebeuren. We gaan nu - versneld - een vernieuwend slotensysteem installeren dat we al in Zoo Antwerpen hebben getest en dat zo'n menselijke fout in de toekomst moet reduceren." Planckendael is net als Zoo Antwerpen onderdeel van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen.

Het nieuwe veiligheidssysteem zorgt ervoor dat de ene deur pas geopend mag worden als de andere volledig is gesloten. Niet alleen de leeuwen worden beter beveiligd: het systeem wordt toegepast bij alle gevaarlijke dieren in het park, zoals de olifanten, mensapen en jachtluipaarden.

Een dag na het drama is het management van Planckendael naar eigen zeggen "heel erg ontdaan". "We begrijpen jullie verontwaardiging heel goed. Het laatste wat je wil is dat een dier gedood moet worden. We voelen ons net als jullie machteloos, boos en verdrietig."

Medewerkers zouden er in eerste instantie alles aan gedaan hebben om de ontsnapte leeuwin te verdoven. "Schieten met een verdovingsgeweer op luchtdruk is iets totaal anders dan schieten met een geweer. Onze dokter Francis mocht van de politie niet dichter dan 21 meter van Rani komen. Dat bleek te ver om haar te kunnen verdoven."

De directie benadrukt nogmaals dat de veiligheid van bezoekers op de eerste plaats komt. "Het is ontzettend frustrerend en verdrietig dat het ons niet is gelukt om Rani te redden, maar we moesten voor de veiligheid van de mensen kiezen. Een hartverscheurende beslissing."

Meer Zoo Planckendael
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be