Dolfinarium

Financieel drama voor Dolfinarium Harderwijk: weer miljoenen euro's verlies

01-06-2018, 08:30 uur | Reacties

Het Dolfinarium in Harderwijk staat het water aan de lippen. De financiële situatie van het bekende zeedierenpark is dramatisch. In het boekjaar 2015-2016 leed het Dolfinarium opnieuw miljoenen euro's verlies. Dat blijkt uit een jaarrekening die onlangs werd gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Het nettoverlies bedroeg bijna 2,8 miljoen euro. Een jaar eerder noteerde het Dolfinarium nog een verlies van 3,9 miljoen euro. Tijdens het boekjaar 2013-2014 was dat 1,2 miljoen euro. "Het jaar 2015-2016 was een moeilijk jaar voor het Dolfinarium", staat in een verklaring van directeur Bert van de Hoef.


ZIE OOK: Miljoenenverlies voor Dolfinarium Harderwijk: 'Reden tot zorg'

"We hebben meer bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd, maar door verschillende oorzaken daalden de inkomsten toch sneller dan verwacht. Dat heeft wederom gezorgd voor een significant verlies." Het eigen vermogen daalde van 4,3 miljoen naar 1,5 miljoen euro.

Vooral op personeelskosten werd er bezuinigd. Het aantal medewerkers daalde van 173 in 2015 naar 117 in 2016. Daardoor hoefde er ruim 1,7 miljoen euro minder aan loon betaald te worden.

De verliezen zijn zorgwekkend, maar de eigenaar van het noodlijdende park heeft beloofd dat het Dolfinarium voorlopig niet in geldnood komt. "Het management staat het komende jaar garant voor alle financiële aansprakelijkheden, verplichtingen en verbintenissen in geval van een financieel tekort."

De directie van het Dolfinarium hoopt dat de komst van een waterpark kan zorgen voor een lichte toename van het bezoekersaantal. Daarnaast komen er nog meer bezuinigingsmaatregelen. "Dat moet de komende jaren zorgen voor een winstgevende situatie."

Over 2017 heeft het Dolfinarium geen bezoekersaantallen naar buiten gebracht. Volgens Van de Hoef is het "onzinnig en nutteloos" om die cijfers te publiceren, omdat concurrenten er vaak mee sjoemelen.

ZIE OOK: Dolfinarium houdt bezoekersaantallen geheim: 'Nutteloze info'

Reacties