Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling maakt plannen voor vervanging Bob

15-05-2018, 20.32 uur

De Bob in de Efteling heeft niet meer het eeuwige leven. Achter de schermen worden plannen gemaakt om de bekende achtbaan te vervangen. Over een tijdje komt daar meer informatie over naar buiten, melden ingewijden aan Looopings.

33 jaar na de opening kampt de Bob met ouderdomskwalen. De afgelopen jaren was de onderhoudsgevoelige attractie meermaals langdurig buiten gebruik vanwege technische mankementen. Ook het comfort is niet meer om over naar huis te schrijven. Tot overmaat van ramp moet de bobsleebaan tegenwoordig gesloten worden bij regen, om botsingen te voorkomen.

Hoogstwaarschijnlijk moet de bijzondere rollercoaster uit 1985 het veld ruimen, al wil een woordvoerder dat nog niet officieel bevestigen. "We zijn zeker bezig met de toekomst van de Bob, maar er valt nog niets concreets te melden", zegt hij. "We houden altijd rekening met de levensduur van onze oudere attracties. Daarbij bekijken we steeds verschillende scenario's. Technisch gezien kan de Bob nog jaren mee."

Efteling-directeur Fons Jurgens gaf zelf onlangs wel een hint. "Als je kijkt naar de attracties die gebouwd zijn in de tachtiger jaren, moet je kijken wat verstandig is", vertelde hij eind maart in gesprek met Efteling-podcast Kleine Boodschap. "Moet je die herbouwen? Moet je er iets anders voor in de plaats neerzetten? Er zijn zeker attracties die daarvoor op de nominatielijst staan. We zullen bij elke attractie, ook de komende jaren, steeds die afweging maken. Er zullen de komende jaren zeker een aantal aankondigingen komen. Onze onderhoudsmanagers zijn druk bezig met inventariseren voor de volgende klus."

De twintig meter hoge Bob werd destijds voor 7,5 miljoen gulden (3,6 miljoen euro) gebouwd door de Zwitserse firma Intamin. Tijdens een ritje over het 524 meter lange parcours bereiken de zespersoons karretjes een topsnelheid van zo'n 60 kilometer per uur. Het gaat om een uniek achtbaantype waarvan er wereldwijd inmiddels nog maar drie van bestaan. De andere twee exemplaren staan in pretparken in de Verenigde Staten. Intamin is gestopt met de productie ervan.

Het zou niet voor het eerst zijn dat de Efteling een grote attractie afbreekt. In de zomer van 2009 begon de sloop van de houten achtbaan Pegasus. Een jaar later opende de vervanger: de dubbele houten achtbaan Joris en de Draak. Afgelopen winter werd een groot deel van de klassieke Python met de grond gelijk gemaakt. Er kwam een nieuwe Python voor in de plaats, met een nagenoeg identiek baanverloop.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad Hart van Nederland Editie NL ANP BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be