Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Dit is wat we tot nu toe weten over de nieuwe Efteling-attractie Symbolica

21-05-2017, 22.56 uurBeeld: Eric Rovers

De opening van de nieuwe attractie Symbolica in de Efteling komt steeds dichterbij. Met nog zes weken te gaan stijgt de spanning: wat kunnen we precies verwachten van een ritje door het Paleis der Fantasie? Looopings zet alle informatie die tot nu toe bekend werd op een rijtje.

Symbolica wordt een interactieve darkride gelegen in het hart van het pretpark. De Efteling vergelijkt de attractie voortdurend met Droomvlucht en Fata Morgana. Volgens het bijbehorende verhaal gaan bezoekers op audiëntie bij Pardulfus Carando Domerano, de koning van Symbolica.

De wachtrij - met een aparte rij voor single riders - bevindt zich in een bosrijk gebied rechts naast het gebouw. Bezoekers worden in grote groepen binnen gelaten. Eenmaal in het paleis heet lakei O.J. Punctuel de gasten welkom in een statige zaal. Zijn welkomstwoord wordt echter bruut verstoord door Efteling-mascotte Pardoes de Tovernar, die voorstelt om de geheime vertrekken van het paleis te bekijken.



Pardoes tovert een geheime doorgang richting het instapstation tevoorschijn. Daar kunnen gasten kiezen uit drie verschillende routes: de Heldentour, de Muziektour en de Schattentour. Elke tour heeft een eigen thema.

Er vertrekken steeds drie karretjes tegelijk, die Fantasievaarders worden genoemd. Het zijn sierlijke bakjes met twee rijen van drie zitplaatsen. Voorop staat een grote bol die kan oplichten. De voorste rij is uitgerust met een speciaal bedieningspaneel, dat tijdens de rit gebruikt kan worden om speciale effecten te activeren.



Het transportsysteem werd geleverd door de Limburgse fabrikant ETF Ride Systems. Bijzonder is dat er geen gebruik wordt gemaakt van zichtbare rails. Alle 34 voertuigen zijn geprogrammeerd om vrij door de attractie te bewegen. Hetzelfde systeem wordt gebruikt bij Ratatouille in Disneyland Paris, al houdt daar de vergelijking meteen weer op. De Efteling koos voor fysieke decors en bewegende poppen in plaats van 3D-schermen.

In eerste instantie blijven de drie karretjes bij elkaar. Ze passeren allereerst het Observatorium, de werkkamer van de mysterieuze tovenaar Almar. Daarna maken de Fantasievaarders een korte stop bij een groot balkon, voor een imposant uitzicht op een gigantische miniatuurstad. Boven de stad fladderen vlinders.





Vervolgens komen de voertuigen terecht in een ruimte die oogt als een botanische plantenkas. Niet veel later blijkt echter dat passagiers eigenlijk omringd worden door een enorm aquarium. Als een immense vis dichterbij komt, breekt het glas. Pardoes spoort de bezoekers aan om snel verder te gaan.

Op dat moment worden de drie karretjes opgesplitst, om elk een eigen themaroute te volgen. Van dat specifieke gedeelte in de attractie heeft de Efteling nog nauwelijks beelden laten zien. Uiteindelijk komen de Fantasievaarders weer bij elkaar in de keuken van het paleis. Het koksmaatje Polle is bezig om pannenkoeken te bakken.





De laatste grote scène is de Koningszaal, waar bezoekers zien hoe koning Pardulfus wordt getrakteerd op een betoverd feestmaal. Hij wordt vergezeld door zijn dochter prinses Pardijn en Pardoes, die op tafel staat. Voordat de karretjes doorrijden naar het uitstapstation, krijgen inzittenden hun actiefoto te zien.

De bouw van Symbolica kost zo'n 35 miljoen euro. Een ritje gaat ongeveer zeven minuten duren. In theorie kunnen 1400 personen per uur een ritje maken. Voor invaliden is er een apart station. Zij moeten een bezoek aan het paleis vooraf reserveren.

In de attractie staan in totaal tien animatronics - geavanceerde bewegende poppen - van de Amerikaanse leverancier Garner Holt. Op vrijdag 30 juni vindt de opening voor genodigden en journalisten plaats. Het grote publiek is vanaf zaterdag 1 juli welkom.



Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be