Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Legendarische Efteling-componist is boos: 'Vreselijke herrie in Fata Morgana'

13-04-2018, 22.20 uur

De beroemde Efteling-componist Ruud Bos (82) is absoluut niet blij met de huidige staat van Fata Morgana. Bos componeerde in de jaren tachtig de legendarische muziek van de populaire Efteling-attractie. Later bedacht hij ook de soundtracks van iconische attracties als Droomvlucht, Villa Volta en Vogel Rok.

De Efteling heeft Fata Morgana verpest door extreem veel omgevingsgeluiden en geluidseffecten toe te voegen, zegt Bos. "Ik ben erg teleurgesteld over de huidige geluidskwaliteit", vertelt hij in gesprek met Looopings. "Tijdens een boottochtje hoor ik geschreeuw van poppen, de staf van een tovenaar, gebrul van tijgers, gebalk van ezels, een poort die sluit... Het is eigenlijk één grote herriebak."

Dat verziekt de sfeer, vindt Bos. "De muziek hoort een mooie illustratie te zijn van wat je ziet. Het zorgt ervoor dat je emoties ervaart als je door de attractie heen gaat. Al die effecten verpesten dat. Het lawaai doet afbreuk aan mijn ervaring, mijn emoties én aan het thema wat ik gecomponeerd heb."

Het gaat Bos er naar eigen zeggen niet om dat mensen zijn muziek per se moeten horen. "Maar muziek moet de beelden die je ziet altijd onderschrijven. Nu wordt het muzikale thema overschreeuwd door een enorme herrie."

De voormalige huiscomponist van het attractiepark heeft na afloop van een recent bezoek nog overwogen om een boze brief te schrijven aan de directie van de Efteling. "Maar dat heeft toch geen zin. Ik denk niet dat ze naar me zouden luisteren."

Fata Morgana opende in 1986. De Efteling en Ruud Bos werkten voor het laatst met elkaar samen in 1998, voor de muziek van Vogel Rok. Daarna heeft de componist nog wel een voorstel gemaakt voor nieuwe parkmuziek, maar die werd afgekeurd. Daarna is van een samenwerking geen sprake meer geweest.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be