Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Walibi Holland

Terugblik: twintig jaar na de iconische Walibi-docusoap Polderpret

13-03-2018, 23.58 uur

Het is in 2018 precies twintig jaar geleden dat de iconische docusoap Polderpret op televisie kwam, over het reilen en zeilen bij het toenmalige Walibi Flevo. Kijkers kregen in 1998 een uniek kijkje achter de schermen van het pretpark in de polder, waarbij niets verborgen bleef. Klagende gasten, incidenten, tegenvallende bezoekersaantallen, financiële problemen en interne spanningen: alles kwam voorbij.

Ster van de zesdelige RTL 4-show was Walibi Flevo-directeur Hans van Driem. Voor hem was 1998 een gigantisch spannend jaar, omdat de Amerikaanse eigenaar Premier Parks overwoog miljoenen te investeren in nieuwe attracties. Hoe kijkt de hoofdrolspeler van het populaire programma daar twee decennia later op terug? Looopings zocht hem op voor een terugblik.

"Toen we akkoord gingen met de docusoap, wisten we niet wat we moesten verwachten", vertelt Van Driem, die tegenwoordig actief is als conceptontwikkelaar. "Dergelijke realityseries bestonden in Nederland nog niet." Walibi Flevo liet de programmamakers overal toe, zelfs bij pijnlijke directievergaderingen. "De cameramensen hoorden op een gegeven moment gewoon bij het kantoormeubilair."

Raar pretpark
Collegaparken wisten niet wat ze zagen. "Ik weet nog dat de directeur van Duinrell mij hevig verontwaardigd opbelde. Die vond het echt not done dat wij op nationale televisie openlijk over veiligheid van attracties spraken." Toch leverde het programma Walibi Flevo heel veel op. "Heel Nederland sprak erover, het was een fenomeen. Plotseling wilde iedereen naar dat rare pretpark uit die gekke tv-serie komen. Mede door Polderpret trokken we tweehonderdduizend extra bezoekers."

Bovendien was het programma ontzettend goed voor het groepsgevoel, herinnert Van Driem zich nog. "Het team leefde echt op. Alle medewerkers voelden zich plotseling belangrijk, zelfs de operator van de draaimolen. Voor mij als baas was dat een geweldige periode."

Voorzichtiger
Van Driem is de programmamakers dan ook erg dankbaar. Zelfs twintig jaar later kan hij het niet laten om af en toe nog een aflevering te kijken. "Bijvoorbeeld als ik thuis in de kelder op de roeimachine zit." Ondanks het overweldigende succes én de glorieuze toekomst van Walibi Flevo - het park werd omgebouwd tot Six Flags Holland - is een tweede seizoen er nooit van gekomen. "Mijn opvolger Marcel Schonenberg was daar voorzichtiger in."

Alle zes afleveringen van Polderpret zijn te vinden op YouTube.Meer Walibi Holland
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad Hart van Nederland Editie NL ANP BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be