Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Pakawi Park

Honderd overtredingen in gesloten Belgische dierentuin

15-10-2017, 10.54 uur

Er is heel wat mis in de Belgische Olmense Zoo, die afgelopen woensdag op last van de overheid werd gesloten. Inspecteurs troffen in de omstreden dierentuin eerder deze maand een honderdtal overtredingen aan. Dat blijkt uit uitgelekte documenten. Het grootste probleem is ruimtegebrek voor de dieren, maar daar blijft het niet bij.

Zo zat een python in een veel te klein verblijf van slechts 2,35 vierkante meter, zonder UV-lamp of andere verlichting. Het dier was "duidelijk ziek" en het hok was vuil, constateerden de controleurs. Volgens de wet moet het dier minstens acht vierkante meter tot zijn beschikking hebben.

Ook veel andere dieren hadden veel te weinig ruimte, waaronder doodshoofdaapjes (3,25 in plaats van twaalf vierkante meter), parkieten (3,46 in plaats van 11,25 vierkante meter), Californische kuifkwartels (1,20 in plaats van acht vierkante meter), rode ibissen (5,94 in plaats van twintig vierkante meter), fazanten (2,22 in plaats van dertig vierkante meter) en grijze tokken (14,5 in plaats van 28 vierkante meter).

De binnenverblijven van de bruine beren en de leeuwen waren smerig. Er werden bedorven voedselresten aangetroffen, er hing een penetrante ammoniakgeur en ventilatiesystemen werkten niet. Bij de leeuwen ontbrak drinkwater. Een leeuwenwelp werd regelmatig heen en weer gesleurd tussen een overdekt quarantaineverblijf en een verderop gelegen buitenverblijf.

Een poema zat binnen opgesloten, terwijl hij wettelijk gezien toegang moet hebben tot een buitenverblijf van zestig vierkante meter. Verder waren er geen klimmogelijkheden. Ook voor kroonkraanvogels en stinkdieren was er geen buitenverblijf.

Volgens Ben Weyts, minister van Dierenwelzijn, wordt de dierentuin al sinds 2007 regelmatig gewaarschuwd dat er regels rond dierenwelzijn worden geschonden. De uitbaters van de zoo beweren dat er intussen veel verbeterd is.

In totaal leven er ongeveer duizend dieren in de Olmense Zoo. Hun lot is nog onduidelijk.

Meer Pakawi Park
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be