Efteling

Zo werd het verhaal van Efteling-achtbaan Baron 1898 ingesproken

10-08-2017, 22:50 uur | Reacties

De stem van Baron 1898 in de Efteling laat van zich horen. In een interview vertelt acteur Paul van Gorcum hoe het was om de stem van Gustave Hooghmoed in te spreken. Dat is de duistere mijnbaron die Efteling-bezoekers toespreekt als ze de attractie betreden.

Van Gorcum maakte in de jaren negentig furore als de Baron in de tv-serie Bassie en Adriaan. Zo kwam de Efteling bij hem terecht. "Ik werd gewoon opgebeld en er werd mij gevraagd of ik daar aan mee wilde werken", zegt de acteur in gesprek met het YouTube-kanaal Stemmen van Toen.


ZIE OOK: Drommels! Baron uit Bassie en Adriaan wordt stem van Efteling-achtbaan Baron 1898

Het verhaal werd ingesproken in een opnamestudio in het pretpark. "Daar kreeg ik een bijbel om voor te lezen. Ze dachten: we moeten zo'n meneer een behoorlijk salaris betalen, dan moet-ie ook maar een heleboel zeggen. Ik vond dat het te veel tekst was. Dat zou nadelig werken."

Robotbouwers
In overleg met de Efteling sprak Van Gorcum twee versies van het verhaal in: een lange, snelle versie en een ingekorte, rustige variant. De Amerikaanse robotbouwers die de pop van Gustave Hooghmoed maakten, waren naar verluidt meer gecharmeerd van de korte versie. "Dat ritme past precies op die pop."

Na de officiële opening op 1 juli 2015 werd Van Gorcum naar eigen zeggen overladen met complimentjes. "Laat ik bescheiden blijven: ik heb 150 e-mails en telefoontjes gekregen van mensen die zeiden: 'We hebben je stem gehoord, wat goed!' Bij de bakker, bij de garage, iedereen heeft het gehoord."ZIE OOK: Dit zijn de stemmen achter het verhaal van Villa Volta

Reacties