Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling blikt vooruit op vervangen Python: 'Spannende klus'

04-07-2017, 16.45 uur

Eén van de bekendste achtbanen van Europa ondergaat komend najaar een drastische renovatie. De Efteling gaat de Python afbreken en bijna volledig opnieuw opbouwen. In een interview blikt projectleider Frank Poels alvast vooruit op de ingrijpende megaklus.

Het is voor het eerst dat de Efteling een grote attractie helemaal opnieuw bouwt. Alleen de lift, het station en de fundering blijven intact. De rest van de baan wordt met behulp van een snijbrander in stukken van vijf meter gesneden, met een hijskraan op een vrachtwagen geladen en samen met de gedemonteerde steunpilaren als oud ijzer afgevoerd.

"De levensduur van een achtbaan is van tevoren moeilijk te bepalen". vertelt Poels in Efteling-abonneetijdschrift Wonder. "Maar toen we constateerden dat de hoeveelheid kleine reparaties die we na een inspectie uitvoerden geleidelijk, opliep besloten we geen enkel risico te nemen."

Voor het vervangen van de totale staalconstructie wordt een gespecialiseerd Belgisch bedrijf ingeschakeld. Een team van zo'n dertig man zet de baan weer in elkaar. "Vooral de installatie van de nieuwe loopings - in vier grote delen van elk elf meter - zal een spectaculair gezicht zijn", weet de projectleider. "Een leuke, maar spannende klus."

Ook het besturingssysteem van de Python is aan vervanging toe. De huidige treinen, geïntroduceerd in 2011, krijgen alleen een opknapbeurt. Het uiterlijk van de iconische attractie verandert nauwelijks. Wel worden de steunen waar de baan op rust rond in plaats van vierkant.

Voor het testen van de vernieuwde baan is twaalf dagen uitgetrokken. "Dan controleren we de snelheden, de G-krachten, alle functies van de nieuwe besturing en het noodstopsysteem. Door opzettelijk fouten te maken, kunnen we zien hoe de baan daarop reageert."

Eigenlijk stond de renovatie al voor afgelopen voorjaar op de agenda. Volgens de huidige planning is de Python dicht tussen 11 september en 1 december 2017. Er staan nog kleine onderhoudsbeurten gepland voor donderdag 20 en vrijdag 21 juli en maandag 14 en dinsdag 15 augustus.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be