Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Kermis

Meer onveilige kermisattracties, constateert toezichthouder

12-06-2017, 19.13 uur

Steeds meer kermisattracties worden als onveilig bestempeld. Bovendien gebeuren er vaker ongelukken. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag bekendgemaakt. In 2016 werden bij 73 attracties 136 tekortkomingen aangetroffen. De toezichthouder liet tien kermisattracties sluiten.

Twaalf attracties voldeden niet aan de technische eisen. Bij vier daarvan was sprake van onveilige technische installaties of haperende veiligheidsbeugels. In totaal greep de NVWA in 2016 dertig keer in. Bijna één op de drie inspecties leidde tot een sanctie, variërend van een schriftelijke waarschuwing tot een onmiddellijke sluiting met proces verbaal.

De cijfers liggen hoger dan in de voorgaande jaren. Ook het aantal serieuze incidenten is gestegen. In 2013 en 2014 ging het drie keer fout, in 2015 één keer. Het afgelopen jaar was het zes keer raak op de Nederlandse kermis. In veel gevallen vielen er gewonden.

Kermisattracties worden in Nederland één keer per jaar gekeurd door een commerciële keuringsinstantie. De rest van het jaar mogen exploitanten hun attracties zelf controleren. Gemeentes moeten erop toezien dat de eigenaren een geldig veiligheidscertificaat hebben. De NVWA voert steekproefsgewijs controles uit.

Meer kermis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be