Diergaarde Blijdorp

Blijdorp profiteert na tien jaar nog steeds van ontsnapping Bokito

13-05-2017, 19:29 uur | Reacties

Tien jaar nadat Bokito ontsnapte uit zijn verblijf in Diergaarde Blijdorp, is de gorilla nog steeds ongekend populair. De Rotterdamse dierentuin profiteert nog dagelijks van zijn bekendheid. Er worden tegenwoordig zelfs speciale Bokito-souvenirs verkocht.

Bezoekers van Blijdorp kregen op 18 mei 2007 de schrik van hun leven toen de aap het voor elkaar kreeg om te ontsnappen uit zijn buitenverblijf. Hij sleurde één bezoekster mee. De vrouw - een fan van Bokito die regelmatig in Blijdorp te vinden was - raakte ernstig gewond. Ze had diverse breuken, een verbrijzelde hand en meer dan honderd beten over haar hele lichaam.


ZIE OOK: Dierentuinbezoekers verstoppen zich voor ontsnapte gorilla

Het slachtoffer en verschillende andere gezinnen kregen een schadevergoeding. Daarnaast was Blijdorp een half miljoen euro kwijt aan het bouwen van een hogere wand en een diepere gracht, om ontsnappingen in de toekomst te voorkomen. Toch heeft Bokito het park geen windeieren gelegd.

Mede dankzij de Bokito-hype was Blijdorp in 2007 de best bezochte dierentuin van het land. "Als ik bij de ingang stond, hoorde ik voortdurend: 'Eerst naar Bokito!'", vertelt oud-directeur Marc Damen aan het AD. "Mensen waren pas naar Blijdorp geweest als ze die gorilla hadden gezien. Het was een dier met een verhaal geworden, en dat vinden mensen mooi."

De aap groeide uit tot een begrip. Vandaag de dag is de beruchte gorilla vanwege zijn King Kong-achtige imago nog altijd de beroemdste inwoner van Blijdorp. Bij zijn verblijf hangen borden die verwijzen naar de ontsnapping. Inmiddels is er zelfs een heuse Bokito-souvenirlijn gelanceerd, met een drinkbeker, een broodtrommel en een spel. En nog steeds stromen de bezoekers toe.

ZIE OOK: Directeur dierentuin veroordeeld voor dodelijke wolvenaanval

Reacties