Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Yumble Roermond

Reconstructie: dit veroorzaakte de ondergang van pretpark Yumble

19-10-2016, 08.00 uur

Yumble had het attractiepark van de toekomst moeten worden. Maar het overdekte pretpark in Roermond, met attracties gebaseerd op moderne 3D-technieken, flopte in 2015 slechts vier maanden na de opening. Had het faillissement voorkomen kunnen worden? De Volkskrant komt vandaag met een uitgebreide reconstructie van het Yumble-debacle.

De grote financiële problemen van Yumble ontstaan al voor de opening. De Rabobank en de Limburgse investeringsbank LIOF verstrekken leningen van zo'n 5,5 miljoen euro. Initiatiefnemers Daan de Kruijk en Marc Koerts - ondernemers zonder ervaring in de pretparkwereld - leggen ook een behoorlijk bedrag in.

Maar dat blijkt niet genoeg. Henk Roodenburg, directeur van attractiebouwer Vekoma, zorgt via Busoco BV voor een overbruggingskrediet van zo'n 1 miljoen euro. Hij wil het geld wel voor de opening van het park terug. Bovendien wil hij op papier niet betrokken zijn.

Ook de lokale horeca-ondernemer Wim Cox wordt ingeschakeld. Hij mag zichzelf voor 1 miljoen euro aandeelhouder noemen. Toch blijken alle investeringen onvoldoende. Drie maanden voor de opening is er een acuut geldtekort. Daarop besluiten De Kruijk en Koerts alvast met de online kaartverkoop te beginnen.

De teleurstelling is groot als blijkt dat er nauwelijks tickets verkocht worden. Omdat het duo op marketing heeft bezuinigd, weet vrijwel niemand in de regio wat Yumble is.

Op 21 maart 2015 volgt de feestelijke officiële opening, met 1200 genodigden. Als zij het pand rond het middaguur hebben verlaten, wordt het akelig stil. Het concept trekt vrijwel geen bezoekers. Attracties worden geplaagd door technische mankementen. Looopings meet de talloze opstartproblemen breed uit. Kenners klagen over een gebrek aan sfeer.

De rekeningen stapelen zich op. Begin juli willen lokale aannemers en leveranciers geld zien, maar dat is er niet. De Kruijk roept alle aandeelhouders bijeen voor een laatste reddingsplan. Alleen het LIOF gaat niet akkoord. Daarna trekken de andere investeerders zich één voor één terug. De droom van De Kruijk en Koerts spat op 21 juli 2015 uiteen.

Inmiddels staat de grote Yumble-loods in Roermond leeg. De attracties zijn geveild. Het bedrijf van De Kruijk en Koerts, Brand New Leisure, lijkt van de aardbodem verdwenen. Tientallen lokale ondernemers kunnen naar hun geld en spullen fluiten.Bezoek onze webshop op Pretparkwinkel.nl
Meer Yumble Roermond
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be