Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

'Wachtrijen bij oude Efteling-attracties zijn gemiste kans'

10-08-2016, 20.29 uur

De Efteling zou veel meer kunnen halen uit de wachtrijen bij oudere attracties. Dat zegt Nadine Zoetmulder uit Asten na een afstudeeronderzoek over wachtrijomgevingen. Volgens haar voldoen de oude wachtruimtes in de Efteling niet meer aan de verwachting van de moderne pretparkbezoeker.

"Het belang van een goede wachtrijomgeving wordt bij veel pretparken onderschat", aldus Zoetmulder. "Bij nieuwe Efteling-attracties als De Vliegende Hollander en Baron 1898 is er veel tijd en moeite gestoken in een bijzondere ervaring, maar de oude trekpleisters blijven achter. De beleving is daar ver te zoeken."

Ze geeft Fata Morgana, Droomvlucht, de Piraña en Carnaval Festival als voorbeelden. "Daar sta je simpelweg te zigzaggen, zonder dat je wordt meegenomen in een verhaal of een thema. Bezoekers willen anno 2016 niet het gevoel hebben dat ze aan het wachten zijn."

Voor haar onderzoek bestudeerde Zoetmulder ook rijen in Hong Kong Disneyland, Universal Studios (Florida) en Disney's Magic Kingdom (Florida). "Wachtenden worden daar voortdurend geprikkeld door interactieve elementen, geureffecten en games."

In de nieuwe Efteling-attractie Symbolica, die in 2017 opengaat, heeft de 'wachtrij-expert' wel vertrouwen. Het Kaatsheuvelse pretpark laat zich naar verluidt inspireren door darkride Mystic Manor in Hong Kong Disneyland.

"De kracht van Mystic Manor is dat het verhaal wordt ingeleid aan de hand van voorwerpen, decoraties en architectuur", weet Zoetmulder. "Er komen geen tv-schermen met een uitleg aan te pas, zoals in de Efteling bij Joris en de Draak en De Vliegende Hollander. Dat maakt de wachtrij geschikt voor gasten van alle leeftijden en nationaliteiten."



Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be