Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Dit betekent de Brexit voor de pretparkwereld

24-06-2016, 17.14 uur

De kiezer heeft gesproken: het Verenigd Koninkrijk keert de Europese Unie de rug toe. Is die zogenoemde Brexit goed of slecht nieuws voor de pretparkwereld? Wat kunnen de consequenties zijn?

Door de uitslag van het referendum is de Britse pond gezakt naar de laagste koers in dertig jaar tijd. Dat is een voordeel voor vakantiegangers uit de Benelux die van plan zijn om een pretparktrip naar het Verenigd Koninkrijk te plannen.

Een entreebewijs voor attractiepark Alton Towers kost 51,60 pond. Gisteren was dat omgerekend nog 68 euro. Met de huidige wisselkoers moet voor hetzelfde kaartje nog maar 63 euro neergeteld worden. Ook eten, drinken en hotels werden goedkoper.

Legoland Windsor vraagt 46,20 pond voor een kaartje. In euro's kostte dat ticket gisteren nog 61 euro, vandaag nog geen 58 euro. De verwachting is dat de waarde van de pond de komende dagen nog verder zal zakken.

In het Duitse attractiepark Europa-Park, waar bijna alle Europese landen een eigen themagebied hebben, verandert er voorlopig weinig door de Brexit. "No worries", laat een woordvoerder weten op Twitter. De Engelse themazone blijft gewoon bestaan. "We openen over een paar weken daarnaast nog een Iers themagebied."



Het zijn spannende tijden voor bedrijven uit EU-landen die regelmatig zakendoen met Britse klanten. Over handelsverdragen moet nog gesproken worden. Bij de Limburgse attractiebouwer Vekoma - die net twee achtbanen afleverde voor het Engelse pretpark Paultons Park - maakt het management zich nog geen zorgen. "Wij denken niet dat dit directe gevolgen heeft voor onze industrie", zegt een woordvoerster.

Ook decoratie- en ontwerpbedrijf Jora Vision uit Zuid-Holland blijft rustig. "Wij gaan gewoon door met ons werk in Groot-Brittannië", vertelt directeur Jan Maarten de Raad aan Looopings. "Deze beslissing brengt veel emoties met zich mee, maar in de praktijk zal er weinig veranderen. De koersverschillen zijn verwaarloosbaar. Zwitserland is ook geen lid van de Europese Unie en daar doen we ook gewoon zaken mee."

Voorlopig is het gewoon mogelijk om vanuit EU-landen vrij te reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Of dat zo blijft, hangt af van onderhandelingen die nog moeten plaatsvinden.

Volgens de internationale achtbaandatabase Rcdb liggen er 98 pretparken in het Verenigd Koninkrijk, met in totaal 181 achtbanen.

Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be