Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Mysterie rond Efteling-sprookje Indische Waterlelies ontrafeld

22-04-2016, 23.59 uur

Een goed bewaard Efteling-geheim is na tientallen jaren eindelijk onthuld. Efteling-fans weten na lang speurwerk wie het verhaal van De Indische Waterlelies heeft ingesproken. Bij een duik in de archieven kwam aan het licht wie er achter de beroemde vertelstem schuilgaat.

Het verhaal van de Waterlelies blijkt ingesproken te zijn door Reny de Lannée de Betrancourt, die in de jaren zestig een kantoorbaantje had bij het pretpark. Ze was te horen in de attractie sinds de opening in 1966. In 2009 werd haar stem vervangen door die van Paul de Leeuw. Vorig jaar keerde de originele vertelling terug.

In Efteling-kringen circuleerde tot nu toe de naam van hoorspelactrice Barbara Hoffmann. Onterecht, zo blijkt na veel research, het terugluisteren van audiobanden, het raadplegen van oude documenten en gesprekken met medewerkers. Overigens is De Lannée de Betrancourt niet lang na de opening van het sprookje geëmigreerd naar Australië.

Het verhaal van De Indische Waterlelies, bedacht door de Belgische koningin Fabiola, gaat over een heks die dansende sterren voor straf verandert in waterlelies. De vertelling eindigt met de woorden: "En alleen in maanlichte nachten komt de heks terug. En dán gebeurt het..."

Dit jaar bestaat het sprookje vijftig jaar. Ter gelegenheid van het jubileum is vanaf 3 mei een speciale tentoonstelling te zien in het Efteling Museum.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be